Trampov savetnik predlaže da se kazne članice NATO koje ne troše 2 odsto BDP-a na odbranu

Trampov savetnik predlaže da se kazne članice NATO koje ne troše 2 odsto BDP-a na odbranu

Glavni savetnik za nacionalnu bezbednost potencijalnog američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, Kit Kelog, predlaže ograničenja za članice NATO-a koje ne troše dovoljno na odbranu.

Kelog, koji je neko vreme bio na čelu Saveta za nacionalnu bezbednost u administraciji Donalda Trampa, predlaže da se pripadnicima NATO-a oduzme kolektivna zaštita predviđena članom 5 Severnoatlantskog ugovora u slučaju nedovoljne potrošnje za odbranu.

„Odakle ja dolazim, savezi su važni. Ali ako ćete biti deo saveza, dajte doprinos alijansi, budite deo alijanse“, objasnio je on u intervjuu Rojtersu.

Osim gubitka NATO-ove zaštite po članu 5, rekao je Kelogg, moguće su i druge, manje oštre sankcije — kao što je isključenje iz zajedničkih vježbi ili resursa oružja.

„Ako predsednik Tramp bude reizabran, odmah posle izbora daću svima ono što mi zovemo naređenje za upozorenje. Verovatno bih rekao da ćemo to uraditi da im (članovima NATO-a. – Red.) omogućimo da se pripreme i pripreme. razgovarati o ovom pitanju u junu“, dodao je Trampov savetnik.

On je sugerisao da bi NATO u budućnosti mogao da postane „alijansa na više nivoa“ u kojoj bi neke članice uživale veću zaštitu na osnovu njihovog poštovanja osnivačkih članova Severnoatlantskog ugovora.

Diskusije o budućnosti Alijanse intenzivirali su se nakon što je bivši američki predsednik i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp pojačao kritike NATO-a zbog nivoa pomoći Ukrajini.

Tokom mitinga u Južnoj Karolini, Tramp je podsetio kako je tokom svog predsedništva pretio da će „ohrabriti Rusiju“ da napadne članicu NATO-a koja ne ispunjava svoje finansijske obaveze prema alijansi. Ove reči izazvale su oštru reakciju Bele kuće, generalnog sekretara NATO-a i mnogih evropskih prestonica.