Skrivanje u gomili: Potraga za nestalim mladim zvezdama

Skrivanje u gomili: Potraga za nestalim mladim zvezdama

Stotine hiljada zvezda sadrži ova slika, infracrvena slika Strelca C, regiona blizu centra Mlečnog puta. Snimljena ESO-ovim veoma velikim teleskopom (VLT) u čileanskoj pustinji Atakama, ova slika pomaže astronomima da otključaju zvezdanu slagalicu.

Centar Mlečnog puta je najplodniji region za formiranje zvezda u celoj galaksiji. Međutim, astronomi su pronašli samo delić mladih zvezda koje su očekivali ovde: postoje „fosilni“ dokazi da je mnogo više zvezda rođeno u nedavnoj prošlosti od onih koje zapravo vidimo.

To je zato što pogled ka centru galaksije nije lak zadatak: oblaci prašine i gasa blokiraju svetlost zvezda i zaklanjaju pogled. Infracrveni instrumenti, kao što je kamera HAVK-I na VLT-u, omogućavaju astronomima da zavire kroz ove oblake i otkriju zvezdani pejzaž iza njih.

U nedavnoj studiji koja se pojavila u časopisu Astronomija i astrofizika, Francisco Nogueras Lara, astronom iz ESO-a u Nemačkoj, analizirao je VLT podatke Strelca C, regiona čiji je hemijski sastav činio obećavajućim kandidatom za domaćina nedavno formiranih zvezda. I to je donelo: otkrio je da je ovaj region mnogo bogatiji mladim zvezdama od drugih oblasti u galaktičkom centru. Gledanje u slične regione, sada, je obećavajući put do pronalaženja drugih nestalih mladih zvezda.