SAD nude zaplenjenu jahtu ruskog oligarha na aukciji

SAD nude zaplenjenu jahtu ruskog oligarha na aukciji

Američka vlada je saopštila da troši više od 7 miliona dolara godišnje na održavanje superjahte zaplenjene od sankcionisanog ruskog oligarha, i pozvala je sudiju da joj dozvoli da proda plovilo na aukciji pre nego što se reši spor oko vlasništva, navodi Rojters.

Vlasti Fidžija zaplenile su jahtu Amadea od 106 metara i vrednu 300 miliona dolara u maju 2022. Navodno je bila u vlasništvu Sulejmana Kerimova, multimilijardera kojeg su SAD sankcionisale 2014. i 2018. kao odgovor na ruske operacije u Siriji i Ukrajini.

Međutim, napore da se jahta proda na aukciji osporava bivši šef Rosnjefta Eduard Hudainatov, koji tvrdi da je vlasništvo nad Amadeom.

U podnesku na sudu od 9. februara, savezni tužioci na Menhetnu rekli su američkom okružnom sudiji Dejlu Hou da je prosečni mesečni račun za održavanje Amadee od 600.000 dolara bio „previše“, što opravdava aukciju. Pregovori da Khudainatov plati održavanje jahte su propali, dodali su.

Zaplena je usledila kada je Vašington pojačao primenu sankcija protiv ljudi bliskih ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kako bi izvršio pritisak na Moskvu da zaustavi rat protiv Ukrajine.

Ako bi američka vlada uspela da proda jahtu na aukciji, verovatno bi na kraju prenela prihod od prodaje Ukrajini.