Studija pokazuje da je tai či bolji u smanjenju visokog krvnog pritiska od aerobnih vežbi

Studija pokazuje da je tai či bolji u smanjenju visokog krvnog pritiska od aerobnih vežbi

Veliki tim medicinskih istraživača povezanih sa nekoliko institucija u Kini izveštava da su volonteri koji su redovno vežbali tai či tokom jedne godine zabeležili veće smanjenje sistolnog krvnog pritiska nego volonteri koji su se godinu dana bavili aerobnim vežbama. Njihova studija je objavljena u časopisu JAMA Netvork Open.

Prehipertenzija je stanje koje dovodi do hipertenzije, drugo ime za hronični visok krvni pritisak. Prethodno istraživanje je sugerisalo da aerobne vežbe (one koje povećavaju disanje i rad srca) mogu sprečiti razvoj hipertenzije kod onih sa prehipertenzijom. Takođe je bilo izveštaja da tai či ima skoro isti efekat.

Za ovu novu studiju, istraživači su želeli da saznaju više o uticaju obe aktivnosti tokom cele godine. U tu svrhu su regrutovali 349 odraslih volontera sa prehipertenzijom. Grupa je bila podeljena otprilike na pola, sa jednom podgrupom koja se obavezala da će raditi tai či po jedan sat četiri puta nedeljno tokom godinu dana, a druga podgrupa je radila aerobne vežbe sa istom frekvencijom. Istraživači su merili krvni pritisak na početku studije, sa šest meseci, a zatim sa 12 meseci.

Istraživači su otkrili da je tai či imao značajniji uticaj na smanjenje krvnog pritiska od aerobnih vežbi. Tačnije, otkrili su da su ovi volonteri u tai chi grupi primetili promene od -7,01 mmHg u poređenju sa -4,61 mmHg za one u grupi sa aerobnim vežbama kada su testirani u kancelarijskom okruženju i hodajući na traci za trčanje.

Takođe su otkrili veće smanjenje u tai chi grupi kada su testirali krvni pritisak volontera dok su spavali. Nastavljajući da prate volontere nakon završetka studije, otkrili su da je manje onih koji su bili u grupi sa tai chi-om napredovali do hipertenzije nego onih u grupi sa aerobnim vežbama.