Ženska posada prvi put izvela misiju radarskog osmatranja u okviru NATO-a

Ženska posada prvi put izvela misiju radarskog osmatranja u okviru NATO-a

Pres služba NATO-a objavila je da je prošlog petka, 9. februara, prvi put u istoriji Severnoatlantskog saveza misiju radarskog osmatranja dugog dometa (AVACS) izvela ženska posada.

Ova misija deo je NATO-ovog sistema radarske detekcije i kontrole dugog dometa, koji je dizajniran za nadgledanje vazdušnog prostora Alijanse. Avion koji je bio uključen u ovu misiju bio je E-3A AVACS.

Kapetan Siara, koji vodi eskadrilu za obuku letačke posade, prokomentarisao je ovaj događaj ističući da je ovaj let pokazao da žene mogu obavljati misiju i svaki položaj u avionu AVACS. Demonstracija sposobnosti ženske posade potvrđuje da su žene sposobne da obavljaju tradicionalno muške profesije na ravnopravnoj osnovi.

Let je organizovala Ženska inicijativna grupa NAEV&CF (VIT), koja se bavi promovisanjem jednakosti i inkluzivnosti. Ovo je bio prvi pokušaj ženske posade da pokaže dostignuća žena u vazduhoplovstvu.

NATO ističe da žene igraju vitalnu ulogu u svemu što se radi na izgradnji jače Alijanse, koja se oslanja na veštine i talente svoje raznovrsne populacije. Od 2013. godine, odredbe koje uzimaju u obzir razlike između uticaja relevantnih politika na muškarce i žene integrisane su u NATO planiranje odbrane, strateške obaveštajne zahteve i rad na borbi protiv terorizma.

NATO je 2018. godine obećao da je spreman da pomogne Ukrajini u promovisanju rodne ravnopravnosti, posebno u strukturama moći. Ovaj korak naglašava posvećenost NATO-a stvaranju inkluzivnog i jednakog okruženja za sve svoje članice.