Švajcarski hotel-restoran suočen sa skandalom zbog zabrane iznajmljivanja opreme jevrejskim gostima

Švajcarski hotel-restoran suočen sa skandalom zbog zabrane iznajmljivanja opreme jevrejskim gostima

Hotel-restoran na planini Pischa u Davosu, Švajcarska, nalazi se usred skandala nakon što je objavio odluku da više neće iznajmljivati skijašku i drugu opremu za sportove na snegu jevrejskim gostima. Ova odluka izazvala je optužbe za antisemitizam i pokrenula policijsku istragu.

U uvredljivom obaveštenju koje se pojavilo na vratima sobe za skladištenje skijaške opreme, ženama gostima na hebrejskom jezik zabranjeno je korišćenje usluge iznajmljivanja sportske opreme. Obaveštenje je navelo razne incidente, uključujući krađu saonica, kao razloge za ovu odluku.

Lokalna policija je pokrenula zvaničnu istragu o ovom slučaju, istražujući hotel zbog navodne diskriminacije i podsticanja na mržnju.

Reakcije na ovaj skandal su burne. Švajcarska federacija jevrejskih zajednica (SIG) osudila je hotel, nazivajući njihovu politiku „novim nivoom smelosti“ i obećavši da će podneti žalbu zbog ovog incidenta.

Restoran je ostao pri svojoj odluci, tvrdeći da je to rezultat neposlušnog ponašanja koje su ortodoksni Jevreji dugo pokazivali u odmaralištu. Tvrdnje da ova odluka nema veze sa verom, bojom kože ili ličnim preferencijama gostiju, ali je objašnjeno da su incidenti koji su doveli do ove odluke bili učestali.

Regionalni turistički operater Sportbahnen Pischa AG i njegova matična kompanija, Davos Klosters, distancirali su se od ovog incidenta, tvrdeći da nemaju veze sa upravljanjem hotelom-restoranom na planini Pischa.

Sveukupno, ovaj incident izazvao je osude i izazvao raspravu o pitanjima diskriminacije i inkluzivnosti u Švajcarskoj.