SAD u pregovorima sa partnerima o zamrznutoj imovini Rusije

SAD u pregovorima sa partnerima o zamrznutoj imovini Rusije

Sjedinjene Države pozdravljaju odluku Saveta EU u vezi sa zamrzavanjem ruske imovine i nastavljaju da rade sa saveznicima i partnerima kako bi primorali Rusku Federaciju da plati štetu koju je nanela Ukrajini kao rezultat rata, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Met Miler.

„Ohrabreni smo svakom akcijom koju EU može da preduzme da koristi rusku imovinu u korist Ukrajinaca“, rekao je portparol.

On je napomenuo da zvaničnici Sjedinjenih Država „nastavljaju da budu u aktivnim razgovorima“ sa svojim saveznicima i partnerima, uključujući G7, o tom pitanju.

Prema rečima zvaničnika, razgovori obuhvataju „mogu biti mogući dodatni koraci unutar odgovarajućih pravnih sistema i prema međunarodnom pravu kako bi Rusija prekinula agresiju na Ukrajinu i osigurala da Rusija plati troškove odštete“.

Savet EU je u ponedeljak usvojio odluku i uredbu kojom se pojašnjavaju obaveze Centralnih registra hartija od vrednosti (CSD) koji drže sredstva i rezerve Centralne banke Rusije (CBR) koje su imobilisane kao posledica restriktivnih ograničenja EU. Mere.

Savet je posebno odlučio da centralni registri koji poseduju više od 1 milion evra sredstava CBR-a moraju odvojeno da obračunavaju vanredne gotovinske salde koje se akumuliraju usled restriktivnih mera EU i da takođe moraju odvojeno držati odgovarajuće prihode. Pored toga, centralnim registrima će biti zabranjeno da raspolažu nastalom neto dobiti.