Centralna banka Kosova objavila uputstva za prilagođavanje na Uredbu o evru

Centralna banka Kosova objavila uputstva za prilagođavanje na Uredbu o evru

Centralna banka Kosova saopštila je da je u saradnji sa bankama i drugim finansijskim institucijama – počela sa preduzimanjem dodatnih mera, u cilju lakšeg sprovođenja nedavno donete Uredbe, kojom se evro reguliše kao valuta.  Mere će se, za lakše prilagođavanje, preduzimati u roku od tri meseca, saopštili su iz te institucije.

U 10 mera razjašnjavaju kako će građani lakše moći da otvaraju račune, uključujući i preko mobilnog bankarstva, da konvertuju dinare u evro, i da svoj novac podignu na većem broju bankomata, piše KoSSev.

Nakon što je prethodno krajem decembra doneta Uredba CBK kojom se reguliše to da je od 1. februara evro jedina zvanična valuta na Kosovu, ali i da se izvoz i uvoz novca na Kosovu vrši samo preko CBK kao jedine ovlašćene institucije – Priština je pristala da za Srbe, koji na Kosovu još koriste i primaju dinare, omogući prelazni period za prilagođavanje, na šta je posebno institirala međunarodna zajednica.

Dinari se i dalje u srpskim sredinama koriste, ali više na Kosovo ne ulaze. Poslednja je tura vraćena ovog vikenda. Iako je Priština dala prelazni period, međunarodni zvaničnici zahtevaju da i on bude dovoljno dug. Iz Centralne banke Kosova danas su po prvi put precizirali mogući rok za prilagođavanje. Kako su kazali, dodatne će mere preduzimati najkasnije u roku od tri meseca, ipak bez preciziranja da li je to i rok prelaznog perioda.

Prva mera je uspostavljanje besplatne telefonske linije 0800-222-55, imejla za žalbe, kao i namenskog Vajber broja.

Druga – pojednostavljenje uslova za otvaranje računa u banci – u konkretnim slučajevima u opštinama sa srpskom većinom, a posebno u četiri opštine na severu i to uz mogućnost da se kompletiraju dokumenta (dokaz o adresi) tek nakon otvaranja i aktiviranja računa.

Zatim, mera bi bila i da Centralna banka ukine takse za plaćanje nebankarskim finansijskim institucijama (sa naglaskom na menjačnice), kako bi se, kako su naveli, podstaklo otvaranje kancelarija u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, takođe sa naglaskom na četiri opštine na severu.

Planiraju i da na severu otvore više bankarskih i nebankarskih institucija.

Zatim, mera je i da se pruže olakšice bankarskih usluga, kao što je otvaranje računa preko mobilnog bankarstva. Mera je i da se postave bankomati, kao i drugi uređaji za elektronsko plaćanje ili finansijske samousluge. Zatim, da se olakša proces za konvertovanje dinara u evro, što bi isključivo vršile licencirane institucije i menjačnice.

Plan je i da se olaša pristup finansijskim sredstvaima, kroz povećano kreditiranje i druge. Kao poslednja 10. mera bi bio povoljni kurs za one čija je bankovna kartica izdata van Kosova.

CBK dodaje da su mere predviđene kako bi se finansijska sredstva iz Srbije na Kosovo prenela na najefikasniji način. Takođe, kažu, spremni su da razmotre bilo koju drugu opciju van modela koji oni predlažu.