Iznenađujuće otkriće pokazuje da su se plavi kitovi parili sa drugom vrstom

Iznenađujuće otkriće pokazuje da su se plavi kitovi parili sa drugom vrstom

Novo istraživanje sugeriše da je međuvrsta hanki panki između plavih i kitova peraja češća nego što smo mislili, barem u određenim delovima sveta.

Sekvenciranje genoma severnoatlantskih plavih kitova (Balaenoptera musculus musculus) otkrilo je da oko 3,5 odsto DNK grupe potiče od susedne vrste, kitova peraja (Balaenoptera phisalus).

Naučnici iz Kanade i Norveške nisu očekivali da će ovaj procenat biti tako visok. Štaviše, svi današnji uzorci plavih kitova u njihovoj studiji imali su barem nešto DNK kitova peraja u svom genomu, fenomen koji se naziva introgresija.

„Naši rezultati daju prve uvide u strukturu populacije i demografsku istoriju plavih kitova iz severnog Atlantika i dokumentuju nivoe introgresije sa kitovima perajama“, pišu naučnici podataka Sushma Jossei iz Kraljevskog muzeja Ontarija i kolege u svom objavljenom radu.

Iznenađujuće je da većina hibridnih životinja (potomci dve različite vrste) imaju tendenciju da budu neplodne – možda ste čuli ovo o mazgi (hibrid magarca i konja) ili ligru (to je hibrid lava i tigra).

Roditelji neplodnih hibrida moraju biti dovoljno slični da bi se razmnožavali, ali njihovo potomstvo nema odgovarajući genetski materijal za proizvodnju održive sperme ili jaja.

Međutim, studija iz 2018. pokazala je da kitovi u grupi rorkual, koja uključuje perajaste i plave kitove, imaju neke genetske karakteristike koje znače da hibridizacija nije potpuna ćorsokak.

To može biti zato što se vrste nisu toliko razdvojile na evolucionom stablu da su njihovi geni nekompatibilni na način na koji su drugi neplodni hibridi.

Obojica imaju 44 para hromozoma i identičan hromozomski obrazac koji se pojavljuje u genetskom testu zvanom C-banding.

Prvi primer plodnog hibrida kitova uhvaćen je u islandskim vodama 1986. godine – trudni hibrid peraja / plavi kit koji je nosio fetus čiji je otac bio plavi kit. Dakle, prilično je jasno kako je DNK kitova peraja završio u ovim plavim kitovima.

Zanimljivo je da se međuspecijska razmena DNK, poznata kao introgresija, u ovom slučaju čini donekle jednostranom.

Iako plavi kitovi imaju dosta ‘peraja’ u sebi, prethodne studije su otkrile da izgleda da kitovi peraja ne nasleđuju DNK plavih kitova na isti način.

To bi moglo značiti da su plavi kitovi jedine vrste koje su spremne da se pare sa hibridom, možda zato što ne mogu sebi priuštiti da budu izbirljivi – populacija kitova peraja je mnogo veća u broju, dok je populacija plavih kitova mršava.

Njihov broj je nesiguran otkako je tehnologija omogućila ljudima da love ove brze divove, što je počelo u dotičnom području istraživanja, u severnom Atlantiku, i gurnulo vrstu na ivicu izumiranja. I nikada se nije potpuno oporavilo.

Dakle, ima li ikakve štete u malo ljubavi među vrstama kitova?

U jednom smislu, sposobnost parenja sa drugim sličnim vrstama kitova znači da postoji više dostupnih udvarača, što je bolje od situacija u kojima sve manji broj dovodi do inbridinga što može biti štetno za vrstu koja se već bori.

Ali specijacija je takođe prilično važan deo genetske raznolikosti. Kada linije između dve vrste postanu toliko mutne da se ne mogu razlikovati, to se ne razlikuje mnogo od toga da jedna od dve vrste potpuno izumre.

Za sada nema znakova da im DNK kitova perajaca, prisutan u plavim kitovima, pravi probleme.

Međutim, Džosi i tim su zabrinuti da ako se DNK plavog kita izgubi u populaciji, vrsta može postati manje otporna na prilagođavanje promenama životne sredine, posebno u svetu klimatskih promena izazvanih ljudima.

„Naše sekvencioniranje i analize strukture populacije pružaju genomsku osnovu za informisanje o tekućim strategijama očuvanja ove ikonske vrste“, pišu autori.