Sve veći broj Poljaka protiv državnih beneficija za ukrajinske izbeglice

Sve veći broj Poljaka protiv državnih beneficija za ukrajinske izbeglice

Sve veći broj Poljaka je protiv isplata koje finansira država, besplatnog smeštaja i obroka za ukrajinske izbeglice, objavio je list Rzeczpospolita, pozivajući se na nedavno istraživanje. Sa približno milion takvih primalaca državnih beneficija u Poljskoj, vlada Donalda Tuska planira da izda specijalne obveznice kako bi nastavila sa finansiranjem programa, navela je medijska kuća.

Prema zakonu o privremenoj zaštiti usvojenom u aprilu 2022. godine, ukrajinske izbeglice dobijaju smeštaj, hranu, zdravstvenu zaštitu, pristup obrazovanju i pun paket socijalne pomoći o trošku države. Oni takođe imaju pravo na jednokratnu isplatu od 300 zlota (75 dolara) kao i na redovne naknade u ukupnom iznosu od 800 zlota (200 dolara) po detetu. Varšava takođe plaća ukrajinskim roditeljima 1.000 zlota (250 dolara) za rođenje deteta.

Prethodni kabinet je procenio da će ova pomoć koštati poljsku vladu 4,3 milijarde zlota ove godine, a njihovi naslednici na funkciji su rekli da bi fond trebalo da bude povećan za dodatnih 1,9 milijardi zlota, navodi Rzeczpospolita.

U članku objavljenom u petak, novine su citirale rezultate ankete sprovedene prošlog meseca, koja je otkrila da se 53% ispitanika protivi dečjim dodacima za ukrajinske izbeglice, a 21% za; 47% je protiv jednakog pristupa socijalnoj pomoći, a 44% želi da vlada prestane da pruža ukrajinskim izbeglicama besplatan smeštaj i obroke, dok 21% podržava ove beneficije. Rzeczpospolita je istakla da je u aprilu 2022. 50 odsto Poljaka bilo za, a samo 20 odsto protiv.

Mediji su tvrdili da zbog pritiska regionalnih vlada, vlada poljskog premijera Donalda Tuska radi na novim pravilima koja regulišu pružanje beneficija i pomoći ukrajinskim izbeglicama u zemlji. Glavna ideja je navodno da se uvedu procedure verifikacije i osigura da beneficije koje finansira država idu samo onima kojima je zaista potrebna.

Krajem prošlog meseca, Rzeczpospolita je, pozivajući se na policijske podatke, izvestila da je priliv Ukrajinaca koji beže od sukoba u svojoj matičnoj zemlji imao negativan uticaj na kriminal u Poljskoj. Prema članku, stranci su prekršili zakon 17.278 puta u 2023. – 2.400 više nego prethodne godine. Ukrajinci su odgovorni za više od polovine ovih zločina, navodi mediji. Iako je veliki broj slučajeva uključivao zloupotrebu alkohola i vožnju u pijanom stanju, broj krađa i zločina povezanih sa drogom od strane stranaca takođe je porastao u Poljskoj prošle godine.

Ranije ovog meseca, Bild je izvestio da su u susednoj Nemačkoj napori vlade da više ukrajinskih izbeglica uđe na tržište rada propali, sa samo 25,2% trenutno zaposlenih.