Nova mRNA vakcina protiv CMV izaziva obećavajuće imunološke odgovore

Nova mRNA vakcina protiv CMV izaziva obećavajuće imunološke odgovore

Nova eksperimentalna mRNA vakcina protiv humanog citomegalovirusa (CMV) pokazala je izuzetno perspektivne imunološke odgovore, prema studiji istraživača Veill Cornell Medicine. Ova vakcina, koju proizvodi Moderna, Inc., izazvala je odgovore koji su bili bolji od prethodno umereno uspešnog kandidata za vakcinu pod nazivom gB/MF59.

Studija, objavljena u The Journal of Infectious Diseases, pružila je dokaze da nova mRNA vakcina može efikasno zaštititi odrasle osobe od CMV-a, što bi moglo imati značajne posledice u sprečavanju prenosa infekcije sa majke na novorođenče tokom trudnoće.

Kada su upoređeni sa prethodnim kandidatom za vakcinu, mRNA vakcina je izazvala imunološke odgovore koji su bili bolji u sprečavanju infekcije CMV-om i uništavanju ćelija inficiranih ovim virusom. Autori studije ističu da će klinička ispitivanja biti ključna za potvrdu ove efikasnosti u zaštiti od CMV infekcije.

CMV je posebno opasan tokom trudnoće, jer može dovesti do urođenih defekata i oštećenja mozga kod novorođenčadi. Zdrave odrasle osobe obično ne pokazuju simptome, ali virus može biti fatalan kod osoba sa oslabljenim imunitetom.

Iako je prethodni kandidat za vakcinu, gB/MF59, zaštitio oko polovine vakcinisanih osoba od CMV infekcije, nova mRNA vakcina pokazuje veći potencijal. Ova vakcina je dodala drugu metu — kompleks proteina od pet jedinica — pored glikoproteina B, što je moglo doprineti njenoj većoj efikasnosti.

Istraživači su koristili podatke i uzorke pacijenata iz prethodnih ispitivanja kako bi procenili efikasnost nove vakcine, čija tehnologija je slična onoj koja je proizvela Moderninu vakcinu protiv COVID-19.

Ova studija ukazuje na potencijal novih vakcina protiv CMV-a da unaprede zaštitu od ove opasne infekcije, posebno tokom trudnoće, i otvara put ka daljim istraživanjima i kliničkim ispitivanjima.