Rojters: Velika indijska rafinerija odbija rusku naftu zbog sankcija

Rojters: Velika indijska rafinerija odbija rusku naftu zbog sankcija

Velika rafinerija nafte u Indiji, BPCL, prekinula je kupovinu ruske nafte Sokol zbog nevoljnosti banaka posrednika da nastave sa transakcijama, navodi Rojters pozivajući se na izvor u kompaniji.

Indijska rafinerija nafte BPCL uzdržava se od kupovine ruske sirove nafte Sokol, oslanjajući se uglavnom na Ural, jer posredničke banke ne vrše plaćanja, prenosi agencija.

Napominje se da nijedan entitet u svetu nije voljan da kupuje sokolsko ulje, dok je broj kupaca Urala značajno smanjen. Uralska nafta je glavna ruska izvozna klasa, isporučuje se iz zapadnih luka i uglavnom se isporučuje u Aziju zbog zabrane EU ruske nafte. Indija je postala najveći kupac nafte koja se isporučuje morem, tvrdi Rojters.

Istovremeno, BPCL je primetio da udari Huta u Crvenom moru nisu uticali na snabdevanje rafinerije ruskom naftom. Kompanija je dodala da je otvorena za kupovinu nafte iz svih finansijski isplativih izvora. Iako BPCL razmatra mogućnost kupovine sirove nafte iz Venecuele, ponude nisu bile isplative, jer bi popust trebalo da bude oko 10 dolara, naglašava agencija.

Uvoz sirove nafte u Indiju iz Rusije opao je drugi mesec zaredom na najniži nivo u godini, a razlog tome su sankcije Zapada.