Onlajn podrška roditeljima podjednako efikasna kao i tradicionalna terapija za anksioznost kod dece

Onlajn podrška roditeljima podjednako efikasna kao i tradicionalna terapija za anksioznost kod dece

Novo istraživanje sa Univerziteta u Oksfordu otkrilo je da je onlajn program koji omogućava roditeljima da primenjuju principe kognitivno-bihejvioralne terapije (CBT) u svakodnevnom životu svog deteta jednako efikasan kao i tradicionalne terapije razgovorom za probleme anksioznosti kod dece, dok značajno smanjuje količinu potrebnog terapeutskog vremena i čineći podršku pristupačnijom za mnoge porodice. Pristup pruža roditeljima onlajn alate i neke terapeutske smernice koje pomažu deci da prevaziđu probleme sa anksioznošću.

Objavljeni u Lancet psihijatrija, nalazi sugerišu da bi ovaj onlajn CBT model koji bi vodili roditelji mogao omogućiti zdravstvenim službama da leče više porodica, po nižim troškovima, i smanjuju potencijalne prepreke za pristup porodicama. Ovo bi moglo imati velike implikacije za proširenje pristupa prijeko potrebnom tretmanu mentalnog zdravlja za djecu.

Anksiozni poremećaji su među najčešćim problemima mentalnog zdravlja sa kojima se deca suočavaju, a pogađaju više od četvrtine ljudi u nekom trenutku njihovog života. Ako se ne leče, mogu ozbiljno uticati na društveni razvoj, obrazovanje i dobrobit. Dok je kognitivna bihejvioralna terapija (CBT) efikasan tretman, malo dece može da joj pristupi zbog visokih zahteva za uslugama mentalnog zdravlja.

Da bi rešili ovaj jaz, istraživači su, uz podršku istraživačkog granta Ujedinjenog Kraljevstva za istraživanje i inovacije (UKRI) i Nacionalnog instituta za istraživanje zdravlja i nege (NIHR), razvili „Onlajn podršku i intervenciju“ (OSI) — onlajn program koji vodi roditelji kroz CBT strategije da pomognu svom anksioznom detetu. Uključuje obrazovni sadržaj, alate poput radnih listova, kvizova i kratku nedeljnu podršku terapeuta putem telefona ili videa.

Profesorka Keti Kresvel, profesorka razvojne kliničke psihologije na Oksfordskom Odeljenju za eksperimentalnu psihologiju, objasnila je: „Problemi sa anksioznošću često počinju rano u detinjstvu i donose značajnu nevolju. Naša studija pokazuje da podržavajući roditelje da pomognu svojoj deci koristeći onlajn alate uz podršku terapeuta, mi može dramatično povećati broj dece koja će dobiti pravovremenu, efikasnu pomoć.“

Studija je uporedila OSI plus terapeutsku podršku sa standardnom, ličnom negom kod preko 400 dece uzrasta od 5 do 12 godina koja su lečena u 34 službe za mentalno zdravlje dece širom Engleske i Severne Irske. Deca koja su primala OSI uz podršku terapeuta pokazala su slično smanjenje anksioznosti i poboljšanja u svakodnevnom funkcionisanju kao i deca koja su primala standardni CBT.

Važno je da je OSI zahtevao skoro upola manje vremena terapeuta za isporuku—182 minuta u proseku u poređenju sa 307 minuta za uobičajenu negu. Na osnovu ovoga, istraživači su utvrdili da OSI može dozvoliti terapeutima da leče više dece u zauzetim sistemima mentalnog zdravlja bez ugrožavanja ishoda. Ako se široko primenjuje, ovo bi moglo značajno proširiti pristup efikasnom lečenju anksioznosti.

„Program OSI pokazuje da možemo da podržimo decu sa problemima anksioznosti na način koji se uklapa u porodični život i potencijalno dopre do mnogo više porodica smanjenjem potražnje za uslugama“, rekao je profesor Kresvel. „Ovaj pristup bi mogao da napravi stvarnu razliku za usluge mentalnog zdravlja dece i adolescenata, nudeći praktično rešenje za trenutni jaz između potrebe za lečenjem i njegove dostupnosti.

Istraživači su takođe intervjuisali roditelje i terapeute o njihovim iskustvima. Roditelji su smatrali da je onlajn program fleksibilan, jednostavan za korišćenje i da se dobro uklapa u porodični život. Mnogi smatraju da ih je OSI opremio doživotnim veštinama za upravljanje anksioznošću kod svog deteta i druge dece. Terapeuti su bili oduševljeni potencijalom OSI da dopre do više porodica kojima je potrebna.

Koautor dr Vanessa Raimont, počasni konsultant psihijatar i direktor istraživanja i razvoja u Okford Health NHS Foundation Trust, rekla je: „Službe za mentalno zdravlje djece širom zemlje su nategnute, a liste čekanja rastu. Ovo istraživanje pokazuje da osnaživanje roditelja da pomoći anksioznoj deci putem tretmana podržanog tehnologijom, je izvodljivo i moglo bi doneti velike uštede vremena i troškova bez ugrožavanja kliničkih koristi.“

Nalazi pružaju nadu da bi inovacije kao što je OSI mogli da preuzmu zdravstveni sistemi, učeći iz uspešnog digitalnog uvođenja u drugim oblastima zdravstvene zaštite, kako bi se transformisala zaštita mentalnog zdravlja dece i omogućilo mnogo većem broju porodica da pristupe blagovremenom, efikasnom lečenju.