Severnokorejski lider Kim Džong Un upozorava na mogućnost uništenja Južne Koreje

Severnokorejski lider Kim Džong Un upozorava na mogućnost uništenja Južne Koreje

Severnokorejski lider Kim Džong Un ponovio je svoju neprijateljsku retoriku prema Južnoj Koreji, ističući da nema nameru za diplomatskim rešenjem sporova i upozoravajući da bi Sever uništio svoju južnu rivalsku državu ako bude isprovociran. Ove izjave, objavljene u petak putem državnih medija, još su jedan pokazatelj eskalacije tenzija na Korejskom poluostrvu, koje su poslednjih meseci postale sve intenzivnije.

Kim je svoje stavove izneo tokom posete severnokorejskom ministarstvu odbrane, naglašavajući da su njegovi nedavni potezi da prekine veze sa Južnom Korejom omogućili njegovoj vojsci da zauzme agresivniji stav, omogućavajući im „zakonitost da napadnu i unište“ Južnu Koreju „kad god se to pokrene“.

Ove pretnje dolaze u kontekstu niza provokativnih akcija koje je Severna Koreja sprovela proteklih meseci, uključujući testiranje potencijalno nuklearnog oružja usmerenog na svoje susede i Sjedinjene Američke Države. Kao odgovor na to, Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan pojačali su svoje vojne vežbe, što je dodatno doprinelo atmosferi tenzija i nepoverenja.

Iako većina južnokorejskih zvaničnika i stručnjaka tvrdi da je malo verovatno da Kim ima stvarnu nameru za vojni sukob, zabrinutost raste zbog mogućnosti direktnih vojnih provokacija. Severna Koreja nedavno je zatvorila institucije koje su se bavile poslovima sa Južnom Korejom, srušila spomenik ujedinjenja, i promenila ustav kako bi označila Južnu Koreju kao svog najvećeg neprijatelja.

Međutim, neki analitičari smatraju da Kimova retorika ima više taktički karakter. Tvrdnje da bi Sever uništio Južnu Koreju mogu biti deo šire strategije za jačanje Severne Koreje na međunarodnoj areni i prisiljavanje Sjedinjenih Država na direktni dijalog. Ova strategija, kako neki tvrde, ima za cilj da se Sjedinjene Države nateraju da prihvate Severnu Koreju kao nuklearnu silu i da pregovaraju o ustupcima u pogledu bezbednosti i ekonomije.

Osim toga, Kimova retorika može biti i pokušaj očuvanja unutrašnjeg osećaja pretnje kako bi se ojačao nacionalni identitet. Severna Koreja nedavno je pojačala kampanje za uklanjanje uticaja južnokorejske pop kulture i jezika među svojim građanima, što može doprineti jačanju osećaja nacionalnog jedinstva i lojalnosti režimu.

Južnokorejski predsednik Yoon Suk Ieol opisao je Kimov režim kao „iracionalan“ i pozvao na pripremu za akcije koje se zasnivaju ne samo na racionalnim prosudbama, već i na iracionalnim zaključcima. Ova izjava sugeriše da Južna Koreja shvata ozbiljnost situacije i spremna je da odgovori na bilo kakve provokacije, bilo da su one racionalne ili ne.

U međuvremenu, međunarodna zajednica pažljivo prati situaciju na Korejskom poluostrvu, sa nadom da će tenzije opasti i da će se postići mirno rešenje sporova između Severa i Juga.