Još jedan američki grad usvaja rezoluciju za prekid američkog vojnog finansiranja Izraela

Još jedan američki grad usvaja rezoluciju za prekid američkog vojnog finansiranja Izraela

Gradsko veće Mineapolisa u četvrtak je nadjačalo veto gradonačelnika i odobrilo rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre u Gazi i na prekid američkog vojnog finansiranja Izraela.

Kancelarija gradonačelnika Džejkoba Freja, koji je Jevrejin, saopštila je da je bio „jasan i dosledan“ u svojoj podršci prekidu vatre, ali je prošle nedelje stavio veto na rezoluciju jer je bio zabrinut zbog toga što je njen jezik „jednostran“ i o rastućem antisemitizmu u Mineapolisu i šire.

Rezolucija poziva državne i savezne vlasti da unaprede potpuni, trenutni i trajni prekid vatre; pružiti hitno potrebnu humanitarnu pomoć; zaustavi američko vojno finansiranje Izraela; osloboditi izraelske taoce koje je uzeo Hamas; i osloboditi hiljade Palestinaca „neograničeno držanih bez razloga i suđenja u izraelskim vojnim zatvorima“.

Predsednik Saveta Elliott Paine i potpredsednica Saveta Aisha Chughtai izjavili su u zajedničkom saopštenju da su ponosni na devet članova saveta koji su glasali da nadglase veto gradonačelnika.

Sana Vazvaz, lider američkih muslimana za palestinsko poglavlje u Minesoti, rekla je u saopštenju da glasanje signalizira radikalnu promenu u onome što se smatra prihvatljivom kritikom Izraela. Vazvaz je rekao da je rezolucija iz Mineapolisa jedinstvena jer poziva na potpuni prekid pomoći SAD Izraelu.

Poglavlje o gradovima pobratimima Jevrejskog glasa za mir takođe je izrazilo podršku odluci veća. „Kao Jevreji koji su učestvovali u ovom procesu, bili smo vođeni našim vrednostima i iskustvima međugeneracijske traume koja su nas navela da kažemo ’nikad više’ ni za koga“, rekao je Nat El-Hai iz Jevrejskog glasa za mir u izjavi.

Mineapolis je poslednji grad u SAD koji je odobrio takvu neobavezujuću rezoluciju, posle Čikaga, Atlante, Detroita i San Franciska poslednjih meseci.

Prema agenciji Asošijeted pres u četvrtak, broj palestinskih poginulih u ratu premašio je 27.000 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi. Četvrtina stanovnika Gaze gladuje.

Rat je počeo Hamasovim napadom na Izrael 7. oktobra, u kojem su militanti ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i oteli oko 250. Hamas još uvek drži preko 130 talaca, ali se veruje da je oko 30 mrtvih.