Policija pretražuje domove i kancelarije bivših pomoćnika Bolsonara u vezi sa planom državnog udara

Policija pretražuje domove i kancelarije bivših pomoćnika Bolsonara u vezi sa planom državnog udara

Policija u Brazilu je izvršila pretrese kuća i kancelarija glavnih pomoćnika bivšeg predsednika Žaira Bolsonara u istrazi navoda da su planirali državni udar, a da je bivši predsednik bio upoznat sa tim planom, prema sudskim dokumentima.

Navodna zavera, koja se odnosila na period nakon izbora 2022. godine, uključivala je potpisivanje dekreta od strane Bolsonara kojim bi se proglasilo da je glasanje lažno, što bi moglo opravdati vojnu intervenciju i sazivanje novih izbora. Iako Bolsonaro nije izdao takav dekret, istražitelji tvrde da su pronašli dokaze o planovima za sprovođenje ovih akcija.

Bolsonaro nije bio direktna meta pretresa, ali mu je naređeno da preda pasoš, dok su mete pretresa uključivale njegove visoke savetnike, vojne zvaničnike i političke saradnike. Istraga ukazuje na to da su neki od njih bili umešani u planiranje i izvođenje navodne zavere.

Ovo je ozbiljan preokret događaja za Bolsonara, koji je do sada negirao znanje o planu. Međutim, dokumenti otkriveni tokom istrage sugerišu da je Bolsonaro bio upoznat sa navodnom zaverom.

Istraga je takođe otkrila da su javni zvaničnici i vojni lideri navodno razgovarali o podršci Bolsonaru i organizovanju protesta u njegovu korist, uz moguće finansiranje od strane vlade i oružanih snaga.

Bolsonaro je više puta izražavao sumnje u regularnost izbornog procesa u Brazilu, a nakon poraza na izborima nije priznao rezultate. Odbio je prisustvovati inauguraciji svog naslednika i ostao tih u danima nakon promene vlasti.

Ova istraga predstavlja još jedan talas problema za Bolsonara i njegovu političku partiju, dok je federalna policija nedavno pretražila imovinu povezanu sa Bolsonarovom porodicom i saradnicima u vezi sa navodnim špijuniranjem političkih protivnika tokom njegovog mandata.

Očekuje se da će ova istraga imati dalekosežne političke posledice u Brazilu, dok zemlja nastavlja da se bori sa političkom nestabilnošću i dubokim podelama.