Nova erupcija koja je ujutro počela u blizini glavnog grada Islanda već jenjava

Nova erupcija koja je ujutro počela u blizini glavnog grada Islanda već jenjava

Erupcija vulkana, koja je nastavljena na poluostrvu Rejkjanes posle višenedeljne pauze ujutru 8. februara, već gubi snagu.

Erupcija lave iz pukotine dugačke oko 3 km bila je još prilično snažna u podne po lokalnom vremenu, a nakon toga je njen intenzitet počeo naglo da opada.

Geofizičar iz Norveške meteorološke agencije Benedikt Ofeigson napominje da se ovo može pokazati kao privremena pauza pred novo intenziviranje erupcije.

Prema njegovim rečima, ova erupcija je na početku bila snažnija od decembarske na istom području, ali su generalno veoma slične i najverovatnije će i ovaj period aktivnosti biti kratkotrajan.

Naučnik kaže da je velika verovatnoća da će erupcije na ovom području sada postati „norma“ za naredne mesece ili godine i da će se periodično ponavljati.

Podsetimo, nastavak erupcije na poluostrvu Rejkjanes, u blizini ribarskog grada Grindavik, 8. februara ujutru je već treći u poslednjih nekoliko meseci.

Prva erupcija počela je 18. decembra, druga 14. januara. Tokom druge epizode ​​otvorila se dodatna pukotina, lava iz koje je zaobišla zaštitni zid u blizini grada i uništila tri kuće u Grindaviku.

Trenutna erupcija je uticala na komunikacije koje vode od elektrane Svartsengi u blizini Plave lagune, a službe pokušavaju da obnove snabdevanje zajednice koja je ostala bez tople vode i da bolje zaštite postrojenje.

Oštećenje dalekovoda od lave koje je dolazilo sa njega uticalo je na rad elektroenergetskog sistema širom zemlje.