NBS zadržala refentnu kamatnu stopu na 6,5 odsto

NBS zadržala refentnu kamatnu stopu na 6,5 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je nasednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50 odsto, objavila je centralna banka.

Na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto).

Odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou opredelilo je dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njen očekivan povratak u granice cilja polovinom ove godine, ističe NBS.

Naglašava da je prilikom odlučivanj uvažena i činjenica da su u prethodnom periodu povećani referentna kamatna stopa i stope obavezne rezerve.  kao  i da će efekti ovih mera nastaviti da se prenose na inflaciju i u narednom periodu.

„Prenošenje dosadašnjeg pooštravanja monetarne politike na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje, kao i pad inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede za godinu dana unapred ukazuju na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike“, navodi centralna banka.

NBS dodaje da je Izvršni odbor imao u vidu da „globalna inflacija opada brže od očekivanja i približava se pretpandemijskim nivoima, usled slabljenja troškovnih pritisaka, popuštanja zastoja u lancima snabdevanja i efekata prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova većine centralnih banaka“.

„Iako su svetske cene nafte u padu zbog smanjene tražnje, a cene primarnih poljoprivrednih proizvoda zbog globalno dobre poljoprivredne sezone, globalna neizvesnost može uticati na njihov rast i usporiti povratak inflacije u granice cilja u mnogim zemljama“, kaže se u saopštenju.