Grbović u Strazburu: U Srbiji se demokratski principi brutalno gaze već deceniju

Grbović u Strazburu: U Srbiji se demokratski principi brutalno gaze već deceniju

U Srbiji se fundamentalni demokratski principi brutalno gaze već deset godina, a izbore održane u decembru prošle godine vlast je upotrebila da izazove još veću krizu, izjavio je danas u Strazburu Pavle Grbović ispred koalicije Srbija protiv nasilja.

Grbović je na panelu „Srbija: demokratija na raskršću“ rekao da je Srbija u dubokoj političkoj i društvenoj krizi, u poslednjih nekoliko decenija.

Kako je naveo, Vlada Srbije je izbore zloupotrebila da izazove još veću krizu, „pažljivom planiranim procesom“, preseljenjem brirača iz jedne opštine u drugu na teritoriji Beograda, omogućavanjem glasanja ljudi koji nisu državljani Srbije na lokalnim izborima.

Država je, ističe Grbović, direktno, brutalno i nezakonito preoblikovala izbornu volju, posredstvom MUP-a i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Desetine fantomskih birača seljeni su, kako je kazao. iz opština gde nema izbora da glasaju na izbore u Beogradu.

„To nisu bili pojedinačni incidenti, već incidenti nezabeleženi do sada“, istakao je on, podsećajući da su građani izašli na ulicu da brane svoja prava, vlast je koristila silu, a studenti u Beogradu su hapšeni, zbog optužbi za nasilne promene ustavnog poretka.

Zbog nedostatka političke hrabrosti i vizije režima, umesto da uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom i uvede sankcije Rusije, Srbija je odlučila da politiku uskladi sa Rusijom i izoluje Srbiju od Evrope.

Značaj glasanja u Evropskom parlamentu je, prema oceni Grbovića veoma važno jer je reč o, kako je kazao, fundamentalnim demokratskim principima, kao što su pravna država, slobodni izbori, slobodni mediji koji se u Srbiji gaze proteklih deset godina.

„Jasno da režim Aleksandra Vučića nije demokratski. Sjedinjenje SNS i države je zastrašujuče. Nema nezavisnh institucija u Srbiji“, istakao je Grbović.

Zbog toga je, kako naglašava, potrebna nezavisna međunarodna istraga u vezi sa izbornim procesom u Srbiji, imajući u vidu da predstoje lokalni izbori.

Neophodno je, kako kaže, da se, što pre vrati poverenje u izborni sistem.