Španija obara rekorde: Januar najtopliji mesec u poslednjih 60 godina

Španija obara rekorde: Januar najtopliji mesec u poslednjih 60 godina

Španija je zabeležila najtopliji januar u istoriji od kada se beleže 1961. godine, prenosi Rojters.

Prema podacima Ministarstva životne sredine, prosečna temperatura u zemlji prošlog meseca dostigla je 8,4 stepena Celzijusa, što je za 0,4 stepena više od prethodnog rekorda iz 2016. godine.

Temperatura u kontinentalnoj Španiji je takođe premašila januarski prosek za period 1991-2020 za 2,4 stepena.

Agencija je saopštila da je vreme bilo „ekstremno toplo“ na jugu i centru Iberijskog poluostrva, kao i na suptropskim španskim Kanarskim ostrvima.

On je rekao da je na Mediteranu na severu zemlje i na Balearskim ostrvima „veoma toplo“, a samo delovi severoistočne doline reke Ebro su ostali „normalni“.

Ranije su vlasti u Kataloniji, na severoistoku Španije, proglasile vanredno stanje suše u Barseloni i okolnim oblastima, koje će uvesti još stroža ograničenja u korišćenju vode posle tri godine bez značajnijih padavina.

Prošlogodišnji toplotni talasi u Španiji, kao i ostatku Evrope, pogoršali su sušu snižavanjem nivoa vode u rezervoarima.

Neuobičajeno toplo vreme nastavilo se i 2024. godine, a živa je u nekim španskim regionima u januaru porasla na skoro 30 stepeni Celzijusa.

Brojke su u skladu sa trendom ka češćim periodima neuobičajeno visokih temperatura koje stručnjaci pripisuju klimatskim promenama.