Kako zagađenje vazduha šteti oprašivanju

Kako zagađenje vazduha šteti oprašivanju

Oprašivanje, prenos polenovih zrna sa muških na ženske organe, je suštinski deo reprodukcije za većinu biljaka. Za mnoge od ovih biljaka, ovaj transfer vrše insekti u potrazi za hranom – to je poznato kao oprašivanje insekata.

Uticaj ljudi na životnu sredinu proteže se na oprašivanje i oprašivače i može imati trajne efekte na ove osetljive odnose.

Katedra za ekologiju životinja i tropsku biologiju na Julius-Makimilians-Universitat Vurzburgu (JMU) istražuje upravo takve efekte na naše ekosisteme. Dr Laura Dukue i profesor Ingolf Steffan-Deventer sada su saželi najnovije nalaze istraživanja o tome kako zagađivači vazduha — posebno ozon, izduvni gasovi dizela i čestice — mogu ugroziti oprašivanje insekata.

Njihov pregledni članak objavljen je u časopisu Granice u ekologiji i životnoj sredini.

„Naš članak pokazuje da zagađenje vazduha može predstavljati mnoge probleme za oprašivače i biljke“, kaže Dukue. „Biljke bi mogle da promene vreme svog cvetanja ili insekti više ne bi mogli da budu privučeni cvećom.“

Zagađen vazduh može negativno uticati i na orijentaciju oprašivača, smanjiti kvalitet polena, ili izazvati suštinske promene u sastavu biljnih i insekata zajednica.

„Dalja istraživanja o efektima zagađivača vazduha na oprašivanje insekata su važna da bi se identifikovale interakcije između biljaka i oprašivača koji su najranjiviji na zagađenje vazduha“, objašnjava Duke.

Biljke koje se oprašuju insektima takođe uključuju većinu kultivisanih biljaka. Za neke od njih — kao što su kafa, jagode ili uljane repice — nedostatak oprašivanja insekata bi doveo do ogromnih gubitaka useva.

Ovim člankom želimo da skrenemo pažnju na rizik od zagađivanja vazduha za oprašivanje insekata i na važnost preduzimanja odgovarajućih zaštitnih mera“, kaže biolog.

Pored uticaja na odnose između biljaka i oprašivača, zagađenje vazduha utiče i na interakcije biljaka sa drugim organizmima. U planiranom projektu, Dukue želi da istraži kako zagađenje ozonom utiče na oprašivanje i grabež određene grupe insekata: grabljivica lebdelica.

„Ove mušice su veoma zanimljive jer oprašuju biljke kao odrasle, ali se hrane lisnim ušima u fazi larve i tako mogu smanjiti populaciju lisnih uši. Lisne uši su, zauzvrat, poznate štetočine biljaka.