Najveća botanička bašta u Čileu izgleda kao „pluća pušača“ nakon šumskog požara

Najveća botanička bašta u Čileu izgleda kao „pluća pušača“ nakon šumskog požara

Nedavni požar koji je zahvatio Nacionalnu botaničku baštu Vina del Mar u Čileu ne samo da je izazvao ogromnu štetu, već je takođe odneo živote upravnika rasadnika i članova njegove porodice. Ova bašta, koja se prostire na 400 hektara u primorskom gradu Vina del Mar, nekada je bila bujna oaza sa više od 1.300 vrsta autohtonih i egzotičnih biljaka.

Direktor parka Alehandro Peirano opisuje prizor devastacije kao „život u plućima pušača“, sa drvećem visokim i do 150 metara sada redukovanim na ugljenisane ostatke. Ova bašta je bila dom za raznovrsne vrste biljaka, uključujući egzotične paprati, članove porodice mirta, planinske čemprese, čileanske palme i drveće japanske trešnje.

Incident se dogodio tokom požara koji je pogodio region Valparaiso, 120 kilometara udaljen od Santjaga, od kojih je najmanje 131 osoba stradala, a uništena su i čitava naselja. Vatra je bila izuzetno nasilna, skakajući s drveta na drvo i uništavajući veliki deo botaničke bašte za samo sat vremena.

Iako su mnoge biljke i drveće uništeni, postoji nekoliko čudesnih preživelih, uključujući toromiro, drvo sa žutim cvetovima sa Uskršnjeg ostrva koje je izumrlo u divljini, ali je uzgajano iz semena u botaničkim baštama širom sveta. Očuvana su i neka od drveća iz Vrta mira, izrasla iz semena drveća koje je preživelo atomsku bombu u Hirošimi 1945. godine.

Osim uništavanja biljaka, tragedija je zadesila i osoblje bašte, uključujući Patrišu Araju, direktorku vrtića, koja je izgubila život zajedno sa svojom majkom i dve unuke. Međutim, Peirano i nekoliko radnika uspelo je da pobegne od vatre.

Botanička bašta Vina del Mar već je bila oštećena u prethodnim požarima 2013., 2018. i 2022. godine, ali je Peirano opisao nedavni požar kao najnasilniji od svih. Postoje sumnje da je požar namerno izazvan, što vlasti istražuju.

Iako se nada da će se bašta ponovo otvoriti za javnost za nekoliko nedelja, očekuje se da će biti potrebno pet godina da se oporavi od štete. Peirano ističe da dalji požar ovih razmera može dovesti do potpunog nestanka botaničke bašte Vina del Mar.