Grčko vazduhoplovstvo traži kupca za 18 lovaca Miraž

Grčko vazduhoplovstvo traži kupca za 18 lovaca Miraž

Generalštab Ratnog vazduhoplovstva Grčke traži kupca koji je spreman da kupi 18 višenamenskih lovaca Dassault Mirage 2000EGM/BGM 4. generacije, koji su služili 332. eskadrili Hawk više od 30 godina, do 2022. godine, piše „Evropska istina”.

Grčko vazduhoplovstvo razmatra mogućnost prodaje borbenih aviona Indiji, a sa predlogom su upoznati i Ministarstvo odbrane i kabinet premijera.

Izvori publikacije ističu da su obe strane skoro spremne da završe dogovor i ne isključuju da bi pitanje prodaje borbenih aviona moglo da pokrene premijer Kirijakos Micotakis tokom predstojeće posete Nju Delhiju.

18 lovaca Miraž kupljeno je krajem 1980-ih i penzionisano u januaru 2022, nakon nabavke novih lovaca 4.5 generacije Dassault Rafale.

Problemi sa kojima se suočava 332. eskadrila sa Miražom 2000 su dobro poznati, uključujući i činjenicu da su lovci povučeni iz službe zbog nedostatka logističke podrške pre nego što su novi francuski lovci nabavljeni.

Većina lovaca „dva litra” je poslednjih godina napuštena u vazduhoplovnoj bazi Tanagra u Beotiji, a neki od njih su „razmontirani” na delove do te mere da se čini malo verovatnim da će ponovo moći da lete.

Ipak, još uvek postoje neki operateri legendarnih francuskih lovaca, poput Indije, koja održava oko 50 aviona u tri lovačke eskadrile.

Značajno je da Generalštab Ratnog vazduhoplovstva Grčke održava niska očekivanja u pogledu prodajne cene lovaca Miraž zbog pomenutog dotrajalog stanja mnogih od njih, za koje se procenjuje da će se u najboljem slučaju prodati za nekoliko miliona evra.

Ranije su mediji javili da su grčke vlasti naredile da se pripremi paket opreme i naoružanja, koje oružane snage Grčke više ne koriste, za prebacivanje u Ukrajinu.

Pre toga je Kancelarija za vojnu saradnju američkog Ministarstva odbrane izvestila da je Stejt department prodao Grčkoj F-35 u vrednosti od 8,6 milijardi dolara.

Grčki premijer je rekao da je odluka SAD o prodaji F-35 došla na „važan dan za našu nacionalnu odbranu i za grčku diplomatiju“.