Žene sa HPV infekcijom suočavaju se sa većim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti

Žene sa HPV infekcijom suočavaju se sa većim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti

Žene imaju četiri puta veći rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti ako imaju infekciju visokorizičnim sojem humanog papiloma virusa (HPV), prema istraživanju objavljenom danas u European Heart Journal.

HPV je veoma česta infekcija i poznato je da visokorizični sojevi izazivaju rak grlića materice. Prethodna istraživanja su pokazala da HPV takođe može doprineti stvaranju opasnog plaka u arterijama. Međutim, ovo je prva studija koja pokazuje vezu između visokorizične HPV infekcije i smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje su vodili profesori Seungho Riu, Ioosoo Chang i Hae Suk Cheong sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Sungkiunkvan, Seul, Koreja. Profesor Riu je rekao: „Uprkos izuzetnom napretku u kontroli dobro poznatih faktora rizika za srčana oboljenja – kao što su pušenje, visok holesterol, hipertenzija i dijabetes – srčana oboljenja i dalje predstavljaju glavni uzrok smrti.

„Zanimljivo je da ovi konvencionalni faktori rizika ne objašnjavaju sve slučajeve srčanih bolesti; oko 20% se javlja kod ljudi koji nemaju ove probleme. Ovo naglašava potrebu da se istraže drugi promenljivi faktori rizika. Naše istraživanje se fokusira na ispitivanje uticaja HPV-a. , posebno u vezi sa kardiovaskularnom smrtnošću, kao potencijalnim faktorom rizika za srčana oboljenja.“

Istraživanje je obuhvatilo 163.250 mladih ili sredovečnih Korejki koje nisu imale kardiovaskularne bolesti na početku studije. Ženama je dat niz zdravstvenih testova, uključujući skrining grlića materice za 13 visokorizičnih sojeva HPV-a. Žene su se vraćale na zdravstvene preglede svake godine ili dve u proseku osam i po godina.

Istraživači su uspeli da kombinuju podatke o rezultatima HPV testa kod žena sa nacionalnim podacima o smrti od kardiovaskularnih bolesti, uključujući bolesti srca i moždani udar.

Kao grupa relativno mladih, zdravih žena, njihov rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti je generalno bio nizak (9,1 na 100.000 ukupno).

Međutim, nakon što su uzeli u obzir druge faktore za koje se zna da povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, istraživači su otkrili da žene sa visokorizičnim HPV-om imaju 3,91 puta veći rizik od začepljenja arterija, 3,74 puta veći rizik od umiranja od srčanih bolesti i 5,86 puta veći rizik od umiranja od moždanog udara u poređenju sa ženama koje nisu imale HPV infekciju visokog rizika. Istraživači su takođe otkrili da je rizik još veći kod žena koje su imale HPV infekciju visokog rizika i gojaznost.

Profesor Cheong je rekao: „Znamo da zapaljenje igra ključnu ulogu u razvoju i napredovanju kardiovaskularnih bolesti, a virusne infekcije su potencijalni pokretači upale. HPV je poznat po svojoj vezi sa rakom grlića materice, ali istraživanja počinju da pokazuju da ovaj virus može se naći i u krvotoku.Može biti da virus stvara upalu u krvnim sudovima, doprinoseći blokiranju i oštećenju arterija i povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

„Ova studija naglašava važnost sveobuhvatne nege za pacijente sa visokorizičnim HPV-om. Kliničari treba da prate kardiovaskularno zdravlje kod pacijenata sa visokorizičnim HPV-om, posebno onih sa gojaznošću ili drugim faktorima rizika. Važno je da osobe sa HPV-om visokog rizika budu svesni potencijala za srčana oboljenja i rizik od raka grlića materice. Trebalo bi da se uključe u redovne zdravstvene preglede i usvoje zdrav način života kako bi umanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti.“