Finansijski problemi pre dijagnoze raka povezani sa kasnijim stadijumima bolesti

Finansijski problemi pre dijagnoze raka povezani sa kasnijim stadijumima bolesti

Nova istraživanja vođena od strane Američkog društva za rak (ACS) i Nacionalnog instituta za rak (NCI) ukazuju na to da je više od jedne trećine pacijenata obolelih od raka imalo značajan finansijski problem – poput bankrota, založnog prava ili deložacije – pre nego što im je dijagnostikovan rak. Ovi pacijenti sa negativnim finansijskim događajima (AFE) često su kasnije dijagnostikovani u poređenju sa pacijentima bez takvih događaja. Ova istraživanja su objavljena u časopisu Journal of Clinical Oncology.

Dr. Robin Jabroff, naučni potpredsednik za istraživanje zdravstvenih službi u Američkom društvu za rak i viši autor studije, izjavio je da pacijenti sa prethodnim finansijskim problemima nisu samo skloniji razvijanju uznapredovalog karcinoma, već i suočavaju se sa dodatnim preprekama u primanju preporučene nege, što može dovesti do lošijih zdravstvenih ishoda.

Istraživači su identifikovali pojedince, starosti od 21 do 69 godina, kojima je dijagnostikovan rak tokom 2014–2015, iz registrovanih podataka o stanovništvu u Sijetlu, Luizijani i Džordžiji. Podaci iz registra su upareni sa podacima o potrošačima iz LekisNekis baze kako bi se identifikovali pacijenti sa prethodno dokumentovanim finansijskim problemima.

Rezultati istraživanja su pokazali da je 36,2% od 101.649 pacijenata sa rakom imalo značajan finansijski problem pre postavljanja dijagnoze. Ovi problemi su bili učestaliji među ne-Hispanskim crncima, neoženjenim pacijentima i onima sa nižim prihodima. Međutim, zanimljivo je da je čak 27% pacijenata u grupi sa najvećim prihodima imalo finansijske probleme pre dijagnoze.

Dr. Jabroff dodaje: „Razumevanje finansijske ranjivosti pacijenata u zdravstvenim ustanovama može pomoći u naporima da se poboljša pravičan pristup onkološkoj nezi.“

Dr. Joan Warren, bivša istraživačica u Nacionalnom institutu za rak, je glavni autor ove studije.