Kolumbijska vlada i pobunjenička grupa ELN produžili prekid vatre za šest meseci

Kolumbijska vlada i pobunjenička grupa ELN produžili prekid vatre za šest meseci

Kolumbijska vlada i najveća preostala gerilska grupa u zemlji, Oslobodilačka nacionalna armija (ELN), produžili su prekid vatre započet prošle godine za još šest meseci, uz obećanje pobunjenika da će prestati sa otmicama civila radi otkupnine.

Prekid vatre, koji je trebao isteći u utorak, produžen je na još 180 dana, kako su saopštili u kratkom zajedničkom saopštenju samo nekoliko minuta pre ponoći.

U saopštenju se navodi da će ELN privremeno suspendovati ekonomske mere pritvora kao doprinos prekidu vatre.

Detaljnije informacije o produženju primirja objavljene su kasnije u utorak. Dogovoreno je da će biti napravljena veb stranica o mirovnim pregovorima, a takođe je dogovoreno da deca mlađa od 15 godina neće biti korišćena za vojne aktivnosti.

Vladini zvaničnici su izrazili zadovoljstvo novim uslovima primirja, ističući važnost teritorijalnog mira.

Mirovni pregovori između kolumbijske vlade i ELN-a vode se od kraja 2022. godine, dok predsednik Gustavo Petro nastoji da pacifikuje nekoliko oružanih grupa koje nisu bile deo mirovnog sporazuma iz 2016. godine između vlade i glavne pobunjeničke grupe FARC.

Prekid vatre između vlade i ELN-a počeo je u avgustu i doprineo je smanjenju sukoba između obe strane. Međutim, tokom primirja, ELN je i dalje vršio regrutaciju tinejdžera i finansirao operacije kroz iznude i otmice, što je izazvalo pritužbe da prekid vatre nije doneo dovoljno poboljšanja u bezbednosti civila u ruralnim oblastima.

U novom sporazumu o prekidu vatre nije navedeno da li će sadašnji taoci ELN-a biti oslobođeni, što je izazvalo kritike prema predsedniku Petru i njegovoj administraciji.

Pobunjenici su zatražili od vlade alternativne načine finansiranja njihovih operacija, ali je vlada odbila taj zahtev. Ipak, u utorak je pristala da formira fond za finansiranje aktivnosti u vezi sa mirovnim pregovorima, uključujući isporuku humanitarne pomoći i obrazovne aktivnosti o mirovnim pregovorima.

Uslovi pod kojima će pobunjenici prestati sa otmicama biće razmatrani u predstojećoj rundi pregovora u aprilu.