Bluesky, nova društvena mreža koju podržava Džek Dorsi, otvara se za javnost

Bluesky, nova društvena mreža koju podržava Džek Dorsi, otvara se za javnost

Bluesky, društvena mreža koju podržava suosnivač Tvitera Džek Dorsi, konačno je dostupna svima bez potrebe za pozivom, nakon što je prethodno za pristup bio neophodan poziv od postojećeg korisnika.

Slična Tviteru, Bluesky, sada poznata kao Ks nakon kupovine od strane Elona Muska za 44 milijarde dolara, nudi niz funkcija prilagođavanja, ali još uvek ne omogućava direktnu razmenu poruka između korisnika.

Glavna razlika između Bluesky-ja i Tvitera je u tome što Bluesky podrazumevano prikazuje postove naloga koje pratite u linearnoj vremenskoj liniji, dok je takođe moguće preći na vremenske linije kreirane od strane drugih korisnika. Usluga takođe planira da omogući svojim korisnicima da kreiraju alternative u moderiranju, ali ta funkcionalnost još uvek nije aktivirana.

Bluesky ima ambiciju da postane „poslednji društveni nalog koji ćete ikada morati da kreirate“, nudeći korisnicima mogućnost da premeste svoje podatke na konkurentske društvene mreže kada to postane moguće.

Tehnički izraz za stvaranje interoperabilnih društvenih mreža na ovaj način je „federacija“, a Bluesky koristi algoritam federacije nazvan Authenticated Transfer Protocol, što ga čini jedinstvenim u svetu društvenih mreža. Ovo se razlikuje od algoritma ActivitiPub koji koriste druge platforme poput Mastodona i Meta Threads-a.

Dok je Threads već počeo da eksperimentiše sa deljenjem postova na Mastodonu i drugim servisima koristeći ActivitiPub, Bluesky se oslanja na svoj Authenticated Transfer Protocol kao ekskluzivno rešenje.

Očekuje se da će Bluesky privući pažnju korisnika i pružiti alternativu u svetu društvenih mreža, nudeći jedinstvene funkcije i mogućnosti prilagođavanja.