U Italiji i Albaniji otkrivena je mreža trgovine drogom, uhapšeno skoro 60 osoba

U Italiji i Albaniji otkrivena je mreža trgovine drogom, uhapšeno skoro 60 osoba

Službenici za sprovođenje zakona pet evropskih zemalja razotkrili su mrežu ilegalne trgovine drogom sa sedištem u Italiji i Albaniji i uhapsili 59 njenih članova.

Istraga o mreži trgovine drogom traje od 2019. godine u Italiji, nakon čega su joj se pridružili i predstavnici Albanije. Kasnije su se, uz koordinaciju Eurojusta, pridružili i službenici za sprovođenje zakona Velike Britanije, Španije i Nemačke.

Rečeno je da se mreža nalazila u Albaniji i Italiji i da je prevozila drogu kolima u Španiju i Nemačku. Neki od učesnika bili su i u Holandiji i Velikoj Britaniji.

„Mreža je uglavnom bila uključena u šverc heroina, kokaina, hašiša i marihuane u Nemačku i Španiju koristeći automobile sa duplim dnom ili tajnim pregradama“, piše Eurojust.

Tokom prve faze operacije protiv mreže prošle godine, uhapšen je 21 osumnjičeni i zaplenjena droga u vrednosti od oko 2,7 miliona evra.

Druga faza je trajala od 5. do 6. februara i dovela je do hapšenja 59 osumnjičenih u Albaniji, Italiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. U Italiji su protiv 10 osumnjičenih primenjene druge preventivne mere.

Prošle godine u EU je razotkrivena još jedna grupa dilera droge, koji su tokom svojih aktivnosti mogli da prevezu oko 5,5 tona ilegalnih supstanci u Poljsku.