Policijske zaplene psihodeličnih droga rastu širom SAD

Policijske zaplene psihodeličnih droga rastu širom SAD

Zaplena psilocibina, jedinjenja koje se nalazi u psihodeličnim pečurkama, od strane službenika za sprovođenje zakona, porasla je za 369 odsto od 2017, pokazuje nova studija. Autori kažu da njihovi nalazi mogu signalizirati rastuću dostupnost i svest javnosti o halucinogenoj drogi, zajedno sa mogućim povećanim rizicima povezanim sa rekreativnom i nenadziranom upotrebom droge.

Studiju su vodili istraživači sa Medicinskog fakulteta Grossman na NIU i drugi članovi Nacionalnog sistema za rano upozoravanje na droge, organizacije koja sprovodi nadzor promenljivih trendova droga. Njihova analiza podataka o trgovini ljudima na nacionalnom i državnom nivou otkrila je da je u celoj zemlji zaplena psilocibina porasla sa 402 zaplene u 2017. na 1.393 zaplene u 2022. Količina zaplenjene droge se skoro učetvorostručila, sa 226 kilograma na 844 kilograma.

„Naši nalazi, koji otkrivaju povećanje konfiskacije psilocibina, sugerišu da popularnost i dostupnost ovog psihodelika mogu biti u porastu“, rekao je vodeći autor studije Džozef Palamar, dr, MPH. „Iako psilocibin nikako nije najopasniji lek, štetni efekti se dešavaju, pa će možda biti potrebni pojačani napori u prevenciji i edukacija o smanjenju štete“, dodao je Palamar, vanredni profesor na Odeljenju za zdravlje stanovništva na NIU Langone Health.

Psilocibin je prirodno jedinjenje dobijeno od gljiva sa svojstvima koja menjaju um sličnim onima kod LSD-a i meskalina. Lek je nedavno postao tema medijske pažnje pošto su istraživačka ispitivanja istraživala, u strogo nadgledanim kliničkim okruženjima, njegov potencijal za lečenje stanja kao što su poremećaj upotrebe alkohola, posttraumatski stres i velika depresija povezana sa rakom.

Istovremeno, ograničenja oko psilocibina, koji je kontrolisana supstanca prema saveznom zakonu, popustili su u brojnim američkim gradovima, posebno na Srednjem zapadu i Zapadu, kaže Palamar. Međutim, malo se zna o njegovoj popularnosti kao rekreativne droge ili o tome kako ovi faktori mogu doprineti njenoj sve većoj upotrebi.

Palamar kaže da se veruje da je nova studija, objavljena u časopisu Zavisnost od droga i alkohola, prva te vrste koja ispituje trendove napada psilocibina širom SAD.

Za istraživanje, tim je analizirao podatke iz programa za područja visokog intenziteta trgovine drogom (HIDTA), koji je kreirao Kongres da meri i pomogne u smanjenju ilegalne trgovine i proizvodnje droge. Program nadgleda 33 regionalne oblasti u svih 50 država i Distrikta Kolumbija, i prikuplja podatke o izveštajima o zapleni droge koje su sačinile hiljade saveznih, državnih i lokalnih grupa za sprovođenje zakona.

U okviru studije, tim je analizirao 4.526 izveštaja o zapleni psilocibina od januara 2017. do decembra 2022. Oni su kategorisali godišnji broj zaplene i ukupnu težinu zaplenjene droge po državama. Zatim su organizovali podatke u četiri glavna popisna regiona u zemlji: severoistok, zapad, jug i srednji zapad.

Među nalazima, analiza je otkrila da se najveći broj zaplena psilocibina dogodio na Srednjem zapadu (36% konfiskacija), a Zapad je odmah iza (33% konfiskacija). U pogledu ukupne težine, 4.380 kilograma psilocibina je uhvaćeno u periodu istraživanja, pri čemu je najveći procenat (43%) došao sa Zapada. Palamar napominje da uslovi životne sredine na Zapadu, koji su veoma pogodni za uzgoj pečuraka od kojih je jedinjenje izvedeno, mogu pomoći u objašnjenju ovog nalaza.