OEBS: Pažljivo pratimo odluke kosovskih vlasti, pozivamo na poštovanje prava nevećinskih zajednica

OEBS: Pažljivo pratimo odluke kosovskih vlasti, pozivamo na poštovanje prava nevećinskih zajednica

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu pozvala je da se prava nevećinske zajednice u potpunosti poštuju i da javna komunikacija bude na oba zvanična jezika.

Misija OEBS-a navela je u saopštenju da je pažljivo pratila nedavne odluke i radnje kosovskih institucija, uključujući uvođenje nove uredbe o valutnim transakcijama, kao i da je zabrinuta da će ta uredba imati ozbiljan uticaj, posebno na stanovnike koji primaju uplate u dinarima.

„Međutim, Misija priznaje naglašeno prihvatanje kosovskih institucija da će biti uticaja na te stanovnike, kao i njihovu spremnost da obezbede prelazni period i ulažu u bolju komunikaciju kako bi se izbegle poteškoće i nedostatak jasnoće za one koji su pogođeni“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju je ocenjeno da je od suštinskog je značaja da se prava nevećinskih zajednica, uključujući zajednicu Srba sa Kosova, u potpunosti poštuju i da se ostavi vreme za neophodne konsultacije sa onima na koje to utiče.

Iz Misije OEBS-a su dodali i da su pratili nedavne akcije kosovske policije, uključujući operacije usmerene na kancelarije koje vodi Beograd u kosovskim opštinama Dragaš, Peć, Istok i Klina, kao i u nevladinoj organizaciji Centar za mir i Toleranciju u Prištini.

„Iznenadno zatvaranje ustanova koje nude socijalne ili zdravstvene usluge pripadnicima nevećinskih zajednica rizikuje da ima negativan uticaj na pojedince i porodice ograničavanjem njihovog pristupa nekim osnovnim uslugama. Zaštita dobrobiti pogođenih zajednica, uključujući posebno ranjive grupe, treba da bude prioritet pre sprovođenja takvih politika ili odluka“, dodaje se u saopštenju misije OEBS-a na Kosovu.