Moskva kritikuje „provokativne i neprihvatljive” izjave izraelskog izaslanika

Moskva kritikuje „provokativne i neprihvatljive” izjave izraelskog izaslanika

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u ponedeljak je objavilo veliku izjavu u kojoj osuđuje nove komentare izraelske ambasadorke u zemlji Simone Halperin kao „provokativne i neprihvatljive“.

Eksplozivni intervju sa izaslanikom, koji je u nedelju objavio ruski dnevnik Komersant, ministarstvo je kritikovalo da izvrće i „istorijsku realnost i spoljnopolitički pristup naše zemlje“. Naime, ministarstvo je prozvalo Halperinu da kritikuje Rusiju zbog toga što međunarodni dan sećanja na holokaust nema na zvaničnoj listi praznika, pošto je obećala da će o tome razgovarati sa diplomatama zemlje.

Rusija je, naime, među zemljama koje su iznele ideju o uspostavljanju međunarodnog dana sećanja u UN još 2005. godine, navelo je ministarstvo. Osim toga, zemlja zapravo ima čitavu memorijalnu nedelju posvećenu sećanju na žrtve Holokausta, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je takođe pozvalo Halperina jer je Holokaust opisao kao događaj masovnog ubijanja bez presedana koji je ciljao „samo jevrejski narod“. Prema višestrukim međunarodnim dokumentima temeljac, uključujući nekoliko rezolucija Saveta bezbednosti UN, takvo shvatanje holokausta nije baš tačno, sugeriše ministarstvo.

„Važno je još jednom skrenuti pažnju na činjenicu da je Holokaust bio progon i masovno istrebljenje predstavnika različitih etničkih i društvenih grupa od strane nacista. Upravo tako je zabeleženo i u najvažnijim međunarodnim dokumentima“, istakli su u Ministarstvu.

Ruske diplomate su takođe opisali kao „zbunjujuće“ Halperinovo shvatanje napora zemlje da ublaži situaciju na Bliskom istoku, odnosno sukob između Hamasa i Izraela. Naime, izaslanik je tvrdio da Rusija ugošćuje „članove Hamasa“ koji su navodno „primljeni u Moskvi, zagrljeni, sa crvenim tepisima ispred njih“.

„Ne možemo ovo da razumemo. U Rusiji kažu da te pregovore vode kako bi oslobodili taoce. Ali uskoro će proći četiri meseca pošto su ljudi držani kao taoci i nisu pušteni“, rekao je diplomata.

Rusko ministarstvo je, međutim, savetovalo Halperina da „dozove rođacima bivših talaca radi daljeg objašnjenja” zašto upravo Moskva održava kontakt sa političkim krilom palestinske grupe.

„Bilo bi korisno da izraelski diplomata iz prve ruke sazna kako je bilo da su bili zatočeni skoro dva meseca i da li je njihovo oslobađanje vredno naših kontakata sa Hamasom. Ne bi bilo loše razgovarati ni sa rođacima ruskih državljana koji se još drže u Gazi“, navodi se u saopštenju i dodaje da je Halperin trebalo da se raspita kod sopstvene vlade zašto su taoci još uvek u rukama Hamasa.