Bugarska i Rumunija koordinišu napore za ukidanje kopnenih graničnih kontrola u Šengenskom prostoru

Bugarska i Rumunija koordinišu napore za ukidanje kopnenih graničnih kontrola u Šengenskom prostoru

Bugarska i Rumunija, dve zemlje članice Evropske unije koje još uvek nisu pristupile Šengenskoj zoni, nedavno su potvrdile svoju odlučnost da zajedno rade na ukidanju kopnenih graničnih kontrola unutar tog prostora. Ova potvrda koordinacije dolazi nakon sastanka ministara spoljnih poslova Marije Gabrijel iz Bugarske i Luminike Odobesku iz Rumunije, održanog u Sofiji 5. februara.

Na ovom sastanku, Gabrijel i Odobesku su izrazile svoju spremnost da blisko sarađuju i koordiniraju napore kako bi što pre postigle ukidanje kopnenih graničnih kontrola u Šengenskom prostoru. Ova inicijativa sledi podršku Evropske komisije i implementaciju odluke donete 31. marta iste godine, a koja je imala za cilj olakšavanje putovanja unutar EU.

Odobesku je dodala da će nastaviti dijalog sa austrijskim partnerima, kao i sa drugim državama članicama EU i Evropskom komisijom, kako bi se osiguralo usvajanje odluke o ukidanju graničnih kontrola. Ovo je ključni korak za Bugarsku i Rumuniju, s obzirom na to da su se suočavale sa odlaganjem pristupanja Šengenskoj zoni, uglavnom zbog nedovoljnih napora u suzbijanju ilegalne migracije, kao što su ocenile Austrija i Holandija.

Iako je postignut delimični konsenzus o pristupanju ovih zemalja, konkretni datumi za ukidanje graničnih kontrola još uvek nisu određeni. Ministri unutrašnjih poslova EU nisu uspeli da postignu dogovor o ovom pitanju u decembru 2022. godine. Austrija i Holandija izrazile su zabrinutost zbog nedovoljnih napora u kontroli migracija, što je dovelo do odgađanja punog pristupa Bugarske i Rumunije Šengenskoj zoni.

Pored toga, Odobesku je tokom svoje posete Bugarskoj razgovarala o drugim važnim pitanjima, uključujući bezbednost u Crnom moru i rizike od eventualnog ruskog rata protiv Ukrajine. Ovo svedoči o širem kontekstu regionalnih bezbednosnih izazova sa kojima se suočavaju Bugarska i Rumunija.

U svakom slučaju, potvrda koordinacije između Bugarske i Rumunije predstavlja korak napred ka ostvarenju pristupa Šengenskoj zoni, što bi trebalo da olakša putovanja između ovih zemalja i drugih članica EU, kao i da doprinese jačanju evropskih integracija na Balkanu.