Sud u Tunisu produžio zatvorsku kaznu za jednokratnog predsedničkog kandidata

Sud u Tunisu produžio zatvorsku kaznu za jednokratnog predsedničkog kandidata

Sud za korupciju u Tunisu koji je na meti mnogih vladinih kritičara utrostručio je zatvorsku kaznu sa kojom se suočava biznismen koji je izazvao predsednika Kajsa Sajeda na predsedničkim izborima 2019.

Nabil Karui — populistički medijski mogul koji je optužen za optužbe otkako je bio u zatvoru uoči izbora — osuđen je u petak na tri godine iza rešetaka. Portparol suda rekao je da je optužen da je nezakonito primio više od milion dolara stranih sredstava za finansiranje svoje kampanje.

Karui je među mnogim istaknutim ličnostima iz biznisa i politike koje su bile meta u istragama korupcije, stranog finansiranja i podrivanja državne bezbednosti usred zabrinutosti zbog autoritarnog pomeranja Tunisa.

Suočen sa gomilom optužbi, prešao je iz Tunisa u Alžir 2021. godine, gde je uhapšen i kasnije pobegao. Ne zna se gde se nalazi.

Karui je prvobitno osuđen na godinu dana zatvora, ali je kazna utrostručena nakon što je tuniski javni tužilac uložio žalbu. Karui takođe neće imati pravo da se kandiduje za funkciju pet godina.

Karui je osnovao tuniski televizijski kanal Nessma TV i bio je na čelu nekadašnje jedne od najvećih političkih partija u severnoafričkoj zemlji. Uhapšen je i zatvoren usred predizborne sezone 2019. zbog sumnje da je prao novac, ali je pušten pre dana izbora.

Njegova produžena kazna pojačava pitanja o nezavisnosti pravosuđa od predsednika Saieda.

Dolazi dan nakon što je sud za korupciju osudio Rejčeda Ganučija, lidera najveće opozicione stranke u Tunisu, na tri godine u sličnom slučaju stranog finansiranja. Abir Musi, još jedna kritičarka Saieda koja se suočava sa krivičnim gonjenjem, dobila je novi nalog za hapšenje tuniskih izbornih vlasti, u kojima se tvrdi da je širila lažne informacije.

Musi, lider tuniske Slobodne desturijske partije, najavio je planove da se kandiduje protiv Saieda u ovogodišnjoj predsedničkoj trci, ali neće moći da učestvuje na izborima dok ostaje iza rešetaka na 14-mesečnu kaznu zatvora zbog navodne zavere protiv državne bezbednosti.

Advokati Karouija, Ganučija i Musija opisali su optužbe kao neosnovane i politički motivisane.