Promena prehrambenih navika za snižavanje krvnog pritiska: So obogaćena kalijumom

Promena prehrambenih navika za snižavanje krvnog pritiska: So obogaćena kalijumom

So obogaćena kalijumom kao rešenje za hipertenziju: Nove smernice i izazovi

U Australiji, jedna od tri odrasle osobe pati od visokog krvnog pritiska, a višak soli u ishrani je ključni faktor rizika. Iako su preporuke za smanjenje unosa soli prisutne decenijama, malo je napretka u ostvarivanju tih ciljeva. Novo istraživanje sugeriše da so obogaćena kalijumom može biti jednostavno i efikasno rešenje za ovaj problem.

So obogaćena kalijumom, koja zamenjuje deo natrijuma hlorida kalijum hloridom, pokazala je efikasnost u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, trenutne kliničke smernice za upravljanje hipertenzijom nisu dosledne u davanju preporuka o korišćenju ove soli.

Iako postoji zabrinutost zbog mogućeg rizika od visokog nivoa kalijuma u krvi kod određenih populacija, poput osoba sa ozbiljnom bubrežnom bolešću, dosadašnja istraživanja nisu zabeležila štetne efekte od korišćenja soli obogaćene kalijumom. Važno je istaći da se ova sol preporučuje većini ljudi, dok se pacijentima sa rizikom od hiperkalemije može savetovati da je izbegavaju.

Globalna primena soli obogaćene kalijumom mogla bi imati značajan uticaj na prevenciju bolesti. Studije modeliranja pokazuju da bi prelazak na ovu so mogao sprečiti veliki broj moždanih i srčanih udara svake godine širom sveta.

U Australiji, Nacionalna radna grupa za hipertenziju ima za cilj poboljšanje stopa kontrole krvnog pritiska, a so obogaćena kalijumom može igrati ključnu ulogu u postizanju ovog cilja. Rad sa zdravstvenim radnicima na promociji korišćenja ove soli i povećanje dostupnosti proizvoda širom zemlje su prioriteti u borbi protiv hipertenzije.

Promena soli u ishrani, poput prelaska na jodovanu so u prošlosti, ima potencijal da značajno poboljša javno zdravlje. Važno je da se ova promena sprovede brzo i efikasno kako bi se ostvarili očekivani rezultati.