Rumunska vlada složila se sa poljoprivrednicima da prekinu proteste

Rumunska vlada složila se sa poljoprivrednicima da prekinu proteste

Rumunska koaliciona vlada saopštila je u petak da je postigla dogovor sa poljoprivrednicima o okončanju višenedeljnih protesta protiv visokih troškova poslovanja, navodi Rojters.

Vlada je napravila ustupke, preduzimajući korake za povećanje subvencija za dizel gorivo, rešavanje visokih stopa osiguranja i ubrzavanje isplate subvencija.

U petak su premijer Marsel Čolaku i predstavnici demonstranata potpisali sporazum kojim se uspostavlja komitet koji okuplja nekoliko ministarstava kako bi se pronašla rešenja.

U Rumuniji su stotine farmera i vozača kamiona počele da protestuju pre tri nedelje, dok su kolone traktora i kamiona usporavale ili blokirale saobraćaj na nacionalnim putevima u blizini velikih gradova, uključujući glavni grad Bukurešt.

Poljoprivrednici su protestovali protiv niskih cena proizvoda, rastućih troškova, uvoza jeftinih namirnica i ograničenja nametnutih naporima Evropske unije da se bori protiv klimatskih promena.

Takođe su nakratko blokirali granični prelaz sa Ukrajinom i pokušali da prekinu pristup crnomorskoj luci Konstanca.

U Rumuniji su ove godine zakazani lokalni, parlamentarni, predsednički i evropski izbori.

Kako je preneo Ukrinform, poljski poljoprivrednici najavili su opštenarodni štrajk blokadom puteva i graničnih prelaza, koji bi trebalo da počne 9. februara.

Poljoprivrednici su u petak parkirali traktore na ključnim graničnim prelazima između Belgije i Holandije u znak protesta protiv preterane birokratije i konkurencije jeftinog uvoza.

Francuska vlada je obećala podršku poljoprivrednicima, a posebno je najavila mere na nacionalnom i evropskom nivou za zaštitu poljoprivrednika od nelojalne konkurencije.