Amazon izveštava o boljim prihodima i profitu od očekivanog

Amazon izveštava o boljim prihodima i profitu od očekivanog

Amazon je u četvrtak izvestio o prihodima i profitima koji su bili bolji od očekivanih za četvrti kvartal, vođeni snažnom potrošnjom potrošača tokom sezone praznične kupovine.

Kompanija za e-trgovinu sa sedištem u Sijetlu saopštila je da je zaradila 170 milijardi dolara prihoda i 10,6 milijardi dolara profita tokom poslednja tri meseca 2023. godine, nadmašivši očekivanja analitičara koje je anketirao FactSet.

U izjavi, izvršni direktor Amazona Andi Jassi nazvao je to „rekordnom“ sezonom praznične kupovine za Amazon.

Tokom istog perioda 2022. godine, kompanija je ostvarila 149,2 milijarde dolara prihoda i 300 miliona dolara profita zbog otpisa vrednosti svog ulaganja u akcije u pokretanju električnih vozila Rivian Automotive.

Uprkos izazovima izazvanim povećanjem duga i kašnjenja na kreditnim karticama, zajedno sa višim cenama i troškovima pozajmljivanja, potrošnja potrošača u SAD porasla je u novembru i decembru, nakon pada u oktobru nakon šest meseci rasta.

Kao i drugi trgovci na malo, Amazon je imao za cilj da namami kupce na odmoru kroz događaje brze isporuke i popusta, uključujući istaknuti prodajni događaj za Prime članove održan u oktobru. Kompanija je saopštila da je njeno maloprodajno poslovanje na mreži zaradilo 70,5 milijardi dolara prihoda tokom kvartala, što je skok od 9% u poređenju sa 64,53 milijarde dolara u istom periodu 2022.

U međuvremenu, Amazonova jedinica za računarstvo u oblaku AWS zaradila je 24,2 milijarde dolara.

Generativna veštačka inteligencija je glavna oblast fokusa za Amazon, za koji se u početku činilo da zaostaje za trkom u naoružanju sa veštačkom inteligencijom koju je pokrenulo otvaranje ChatGPT-a od strane OpenAI u San Francisku krajem 2022. Ali tehnološka kompanija je od tada ulagala kako bi iskoristila rast javni i poslovni interes za nove AI alate.

Otprilike sat vremena pre nego što je objavio svoju zaradu u četvrtak, Amazon je najavio novog generativnog pomoćnika za kupovinu sa AI po imenu Rufus. Kompanija – koja je takođe integrisala rezimee recenzija proizvoda generisane veštačkom inteligencijom u svoju veb lokaciju za kupovinu na mreži – kaže da će Rufus odgovoriti na pitanja kupaca o proizvodima i pomoći im da otkriju nove artikle.

Amazonove akcije porasle su za 4% u trgovanju posle radnog vremena.