Novinari su otkrili da pomoćnik poslanika Bundestaga možda ima veze sa ruskim FSB

Novinari su otkrili da pomoćnik poslanika Bundestaga možda ima veze sa ruskim FSB

52-godišnji Vladimir Sergienko, pomoćnik poslanika Bundestaga Alternative za Nemačku Jevgenija Šmita, redovno komunicira sa navodnim agentom Federalne službe bezbednosti Rusije, sa kojim je koordinirao svoje antiukrajinske aktivnosti.

Ovo se navodi u zajedničkoj istrazi Špigla i Insajdera.

O Sergijenku se prvi put aktivno govorilo u medijima u avgustu prošle godine, kada se saznalo kako je sa nepoznatim kustosom u Moskvi razgovarao o prekidu vojne pomoći Ukrajini od strane Nemačke.

Između ostalog, iza tužbe grupe članova ove stranke Saveznom ustavnom sudu Nemačke sa zahtevom da se bez odobrenja Bundestaga proglasi nezakonitim isporuka nemačkog naoružanja Ukrajini, stajao je i pomoćnik poslanika AdN-a.

Sada su Špigl i Insajder saznali da je Sergijenkov supervizor pukovnik ruske FSB Ilja Vehomov. On sam, prema podacima njegovih telefonskih razgovora, komunicira sa ostalim službenicima ove specijalne službe.

U komentaru Špigla, Sergienko je negirao da je agent uticaja Kremlja i nazvao tvrdnje o njegovim vezama sa Rusijom „neosnovanim i nepovezanim sa realnošću“.

Istovremeno, berlinsko tužilaštvo se zainteresovalo za proruskog aktivistu nakon što su mu otkrili ruski pasoš, koji je do tada skrivao. Zbog toga, prema Spiegel-u, žele da oduzmu Sergijenku stečeno nemačko državljanstvo. Istovremeno, pomoćniku poslanika AdN zabranjen je pristup prostorijama parlamenta.

Poslednjih meseci, AfD je konstantno drugi u rejtingu, što odražava razočaranje Nemaca politikom aktuelne koalicione vlade koju predvodi Olaf Šolc. Tri savezne države su stranku već proglasile desničarskom ekstremističkom.