Studija otkriva da GERB može izazvati pojavu reumatoidnog artritisa, ali ne i obrnuto

Studija otkriva da GERB može izazvati pojavu reumatoidnog artritisa, ali ne i obrnuto

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) uzročno i pozitivno utiče na reumatoidni artritis (RA), ali RA nema značajan uticaj na GERB, prema studiji objavljenoj na internetu 13. decembra u Frontiers in Genetics.

Haifan Vang, iz Druge pridružene bolnice Univerziteta Ksi’an Jiaotong u Kini, i kolege su ispitali dvosmerne uzročne efekte između GERB-a i RA pomoću dva uzorka Mendelove analize randomizacije (MR) koristeći genetske dokaze za 129.080 slučajeva GERB-a, 6 u odnosu na 60,36 kontrolne grupe. RA slučajeva i 147.221 kontrola. Primarna analiza koristila je metod ponderisane inverzne varijanse.

Istraživači su pronašli validne dokaze obezbijeđene i univarijantnom (UV)MR i multivarijantnom (MV)MR analizom da je RA bio uzročno i pozitivno pod uticajem GERB-a (odnosi šanse, 1,49 i 1,69 za UVMR i MVMR, respektivno), ali RA nije uticao na GERB .

„Rezultati sugerišu da GERB može da izazove pojavu RA, dok RA nema značajan uticaj na GERB“, pišu autori. „Konkretno, osobe sa GERB-om imaju 69 procenata veći rizik od razvoja RA, ističući GERB kao značajan faktor rizika za ovo stanje.