Izloženost čak i umerenim nivoima radona povezana sa povećanim rizikom od moždanog udara

Izloženost čak i umerenim nivoima radona povezana sa povećanim rizikom od moždanog udara

Radon je drugi vodeći uzrok raka pluća. Sada je nova studija pokazala da je izloženost ovom nevidljivom gasu bez mirisa takođe povezana sa povećanim rizikom od moždanog udara.

Studija, koja je ispitivala izloženost starijih žena u srednjim godinama, otkrila je povećan rizik od moždanog udara među onima koji su bili izloženi visokim, pa čak i umerenim koncentracijama gasa u poređenju sa onima koji su bili izloženi najnižim koncentracijama.

Studija, objavljena u onlajn izdanju Neurologija od 31. januara 2024., ne dokazuje da izloženost radonu izaziva moždani udar; pokazuje samo asocijaciju.

Radon je prirodni radioaktivni gas koji nastaje kada se metali poput uranijuma ili radijuma razgrađuju u stenama i zemljištu. Gas može da uđe u domove kroz pukotine u zidovima i podovima podruma, građevinskim spojevima i prazninama oko cevi.

„Radon je zagađivač vazduha u zatvorenom prostoru koji se može otkriti samo testiranjem koje meri koncentraciju gasa u kućama“, rekao je autor studije Eric A. Vhitsel, MD, MPH, sa Univerziteta Severne Karoline u Čapel Hilu.

„Naše istraživanje je otkrilo povećan rizik od moždanog udara među učesnicima izloženim radonu iznad — i čak dva pikokurija po litru (pCi/L) ispod — koncentracije koje obično pokreću preporuke Agencije za zaštitu životne sredine da instaliraju sistem za ublažavanje radona kod kuće.

U studiji je učestvovalo 158.910 učesnica sa prosečnom starošću od 63 godine koje nisu imale moždani udar na početku studije. Praćeni su u proseku 13 godina. Tokom studije, među učesnicima je bilo 6.979 moždanih udara.

Da bi odredili izloženost radonu, istraživači su povezali kućne adrese učesnika sa podacima o koncentraciji radona iz Geološkog zavoda SAD i Američke agencije za zaštitu životne sredine (EPA).

EPA preporučuje da prosečne koncentracije radona u zatvorenom prostoru ne prelaze četiri pikokurija po litru (pCi/L). Za ovako visoke koncentracije, EPA preporučuje instaliranje sistema za ublažavanje radona kako bi se smanjili nivoi radona u kući.

Učesnici su bili podeljeni u tri grupe. Najveća grupa imala je domove u oblastima gde su prosečne koncentracije radona bile veće od četiri pCi/L. Srednja grupa je živela u oblastima sa prosečnom koncentracijom između dva i četiri pCi/L. Najniža grupa je živela u oblastima sa prosečnim koncentracijama manjim od dva pCi/L.

U grupi sa najvećom izloženošću radonu, bilo je 349 moždanih udara na 100.000 čoveko-godina u poređenju sa 343 moždana udara u srednjoj grupi i 333 moždana udara u grupi sa najnižom izloženošću. Osoba-godina predstavljaju i broj ljudi u studiji i količinu vremena koje svaka osoba provede u studiji.

Nakon prilagođavanja faktorima kao što su pušenje, dijabetes i visok krvni pritisak, istraživači su otkrili da učesnici u najvišoj grupi imaju 14% povećan rizik od moždanog udara u poređenju sa onima u najnižoj grupi. Oni u srednjoj grupi imali su 6% povećan rizik.

„Važno je napomenuti da smo otkrili povećan rizik od moždanog udara među onima koji su bili izloženi koncentracijama radona čak dva pCi/L ispod trenutnog praga zasnovanog na raku pluća za preporuku ublažavanja radona“, rekao je Vhitsel. „Potrebno je još studija da bi se potvrdili naši nalazi. Potvrda bi predstavljala priliku za poboljšanje javnog zdravlja rešavanjem novog faktora rizika za moždani udar.“

Ograničenje studije bilo je to što je uključivala samo učesnice sredovečnih ili starijih godina i prvenstveno bele, tako da rezultati možda neće biti isti za druge populacije.