Stoltenberg odbacuje strahovanja: NATO je spreman za svaki ishod američkih izbora

Stoltenberg odbacuje strahovanja: NATO je spreman za svaki ishod američkih izbora

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, stao je u sredu u odbranu Alijanse, odbacujući spekulacije o mogućem oslabljivanju odbrambenog saveza u slučaju ponovnog izbora Donalda Trumpa za predsednika SAD-a. Stoltenberg je naglasio da NATO ostaje spreman i čvrst bez obzira na političke promene u Sjedinjenim Američkim Državama.

Njegove izjave usledile su nakon što je Trump, koji je u prethodnom mandatu bio kritičar NATO-a, ponovo izrazio sumnje u podršku zemalja članica NATO-a SAD-u u slučaju napada. Stoltenberg je istakao da je uveren da će SAD i dalje ostati snažan saveznik NATO-a, jer je to u njihovom interesu, bez obzira na ishod američkih izbora.

Ova izjava generalnog sekretara NATO-a stiže u trenutku kada Alijansa intenzivira svoje napore u osiguravanju čvrste podrške Ukrajini u vreme rastuće tenzije između Rusije i Zapada. Stoltenberg je naglasio važnost solidarnosti među saveznicima u očuvanju stabilnosti i sigurnosti na međunarodnom planu, bez obzira na političke promene koje se dešavaju unutar zemalja članica.