Italijanski regulator je naveo da je ChatGPT prekršio pravila zaštite podataka

Italijanski regulator je naveo da je ChatGPT prekršio pravila zaštite podataka

Italijanska uprava za zaštitu podataka (GPDP) presudila je da čet-bot ChatGPT, koji radi na osnovu veštačke inteligencije, krši pravila o zaštiti podataka Evropske unije.

U saopštenju GPDP-a od 29. januara navodi se da su rezultati istrage italijanskog regulatora otkrili kršenje privatnosti podataka u vezi sa prikupljanjem ličnih podataka i zaštitom starosti.

Istraga je sprovedena u okviru radne grupe koju je Italijansko telo za zaštitu podataka formiralo sa Evropskim odborom za zaštitu podataka, nezavisnim telom EU koje odlučuje o primeni Opšte uredbe o zaštiti podataka.

Kršenja od strane ChatGPT-a su povezana sa masovnim prikupljanjem korisničkih podataka, koji se zatim koriste za obuku algoritma. Takođe postoji zabrinutost da bi chatbot mogao da generiše neprikladan sadržaj za decu.

Sada programer ChatGPT – kompanija OpenAI – ima 30 dana da odgovori na tvrdnje italijanskog regulatora.

U komentaru za Bi-Bi-Si, OpenAI je demantovao da čet-bot nije u skladu sa propisima EU o privatnosti.

„Aktivno radimo na smanjenju ličnih podataka kada obučavamo naše sisteme, kao što je ChatGPT, koji takođe odbija zahteve za privatne ili poverljive informacije o ljudima“, navodi kompanija u svom odgovoru.

Italija je u martu 2023. postala prva zapadna zemlja koja je blokirala ChatGPT, navodeći zabrinutost za privatnost. Otprilike četiri nedelje kasnije – kada su rešene prve žalbe – ChatGPT je obnovljen.

Prema Opštoj uredbi EU o zaštiti podataka, kompanije koje su prekršile mogu biti kažnjene novčanom kaznom do 4% svog globalnog prometa.