HRT: Državljani BiH zauzeli deo zgrade opštine u Jelsi

HRT: Državljani BiH zauzeli deo zgrade opštine u Jelsi

Deo zgrade opštine u Jelsi na Hvaru zaposela je u petak grupa uglavnom stranih državljana. Policija je sa njima obavila informativni razgovor, ali ih je zatim pustila jer je reč o rešavanju imovinsko-pravnih odnosa. Hrvatski mediji navode da su meštani rezignirani i da je ovaj slučaj „sramota za državu i pravosuđe“.

Načelnik Jelse, opštine na hrvatskom ostrvu Hvar, Nikša Peronja objavio je prošlog petka da je grupa uglavnom stranih državljana, neovlašćeno i uz pomoć obezbeđenja uzurpirala javnu zgradu.

Kako prenose hrvatski mediji, oni su po ovlašćenju fabrike čarapa „Ključ“ iz Sarajeva, neovlašćeno i uz pomoć plaćenog obezbeđenja uzurpirali deo zgrade opštine.

Policija je nekoliko učesnika privela na saslušanje, a preduzeće „Jelsa d. d.“ i opština Jelsa podneli su krivične prijave „protiv svih učesnika nasilne uzurpacije“, a meštani su ogorčeni piše HRT.

Peronja kaže da je reč o presedanu u Dalmaciji  jer se pojavila firma iz inostranstva, iz Sarajeva i tvrdi da je zgrada njihovo vlasništvo.

„Nikada nisu bili u Jelsi, nikada nisu imali ovo imanje. Ostao je nekakav stari zapis, jer se 1960. godine, kada je postojala planska privreda, razgovaralo da se u Jelsi izgradi fabrika čarapa, a prostor je dodeljen na korišćenje kroz društveno vlasništvo fabrici čarapa“, kaže načelnik Jelse.

Peronja objašnjava da pošto fabrika čarapa u Jelsi nikada nije pokrenula proizvodnju ugovor i takva rešenja se smatraju kao da nikada nisu postojali po mišljenju Vrhovnog suda.

Načelnik Jelse objašnjava da je opština Jelsa upisana na 50 odsto ove nepokretnosti, a da je ostatak u vlasništvu hotelskog preduzeća „Jelsa d. d“.

„Mi smo ovde tihi vlasnici već 70 godina“, kaže Peronja.

Pravni zastupnik Fabrike čarapa „Ključ“ iz Sarajeva, Bido Dolovac kaže da su 100 odsto vlasnici polovine zgrade, a u vezi sa drugom polovinom će se sporiti.

„Uzurpirala nam je imovinu, drži je, a sa njima niko ne može da se dogovori, niti ljudski ni pravno“, uveren je Dolovac.

Meštani Jelse kažu da nikada nisu čuli da je fabrika u Jelsi i da se nalazi u pomenutoj zgradi objavljuje HRT. Zaključuju da je to sramota za državu i pravosuđe, odnosno za sve koji su eventualno bili uključeni u taj postupak.