Rekordan broj međunarodnih transfera u svetu fudbala u 2023. godini

Rekordan broj međunarodnih transfera u svetu fudbala u 2023. godini

Prošle godine, svet fudbala doživeo je neviđeni procvat međunarodnih transfera, obarajući sve dosadašnje rekorde. Prema objavama Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) u svom Globalnom izveštaju o transferima za 2023. godinu, zabeleženo je ukupno 74.836 međunarodnih transfera, što predstavlja značajan skok u odnosu na prethodne godine. Od ovog impresivnog broja transfera, čak 23.689 je bilo profesionalnih fudbalera, dok se ostatak odnosio na amaterski fudbal.

Ono što je posebno istaknuto u ovom izveštaju jeste rekordan iznos koji su fudbalski klubovi širom sveta potrošili na međunarodne transfere. Ukupna potrošnja dostigla je neverovatnih 9,63 milijarde dolara, što predstavlja povećanje od gotovo 50% u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj značajan porast potrošnje označava oporavak fudbalskog tržišta nakon perioda smanjenja aktivnosti usled pandemije COVID-19.

Kada je reč o geografskoj distribuciji transfera, engleski klubovi su i dalje dominirali, sa rekordnom potrošnjom od 2,96 milijardi dolara. Za njima su sledili klubovi iz Francuske, Nemačke, Italije i Španije. Ono što je zanimljivo jeste da su klubovi iz Saudijske Arabije prvi put dospele među prvih pet potrošača, sa impresivnom ukupnom potrošnjom od 970 miliona dolara. Ovaj nagli porast aktivnosti na tržištu transfera saudijskih klubova može se povezati sa sve većim interesovanjem za fudbal u toj regiji.

Najskuplji transferi u 2023. godini obuhvatali su poznata imena poput Judea Bellinghama, Enca Fernandesa i Harryja Kanea. Neki od najvećih transfera uključivali su prelazak Bellinghama iz Borusije Dortmund u Real Madrid, Fernandesa iz Benfike u Čelsi, i Kanea iz Totenhema u Bajern Minhen. Ovi transferi su generisali značajan deo ukupne potrošnje na međunarodne transfere.

Pored toga, FIFA je takođe istakla rastući značaj ženskog fudbala, sa povećanjem transfera od 20% u poređenju sa prethodnom godinom. Ovo je jasan pokazatelj rastuće popularnosti i priznanja ženskog fudbala širom sveta. Uz to, amaterski fudbal takođe je doživeo značajan rast, sa više od 50.000 igrača koji su prešli granice u potrazi za novim izazovima i prilikama.

U celini, Globalni izveštaj o transferima FIFA-e za 2023. godinu otkriva dinamičnu i rastuću prirodu svetskog fudbala, sa klubovima koji nastavljaju da ulažu velike sume novca u transfere igrača širom sveta, kako u profesionalnom, tako i u amaterskom fudbalu.