Ambasador UAE u Siriji preuzeo dužnost u Damasku nakon skoro 13 godina prekida veza

Ambasador UAE u Siriji preuzeo dužnost u Damasku nakon skoro 13 godina prekida veza

U utorak je prvi ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Damasku preuzeo svoju funkciju nakon gotovo 13 godina, što označava važan korak u ponovnom uključivanju Sirije u regionalne tokove prihvatanja.

Ambasador Hasan Ahmad al-Shehi primio je akreditive od sirijskog ministra spoljnih poslova Faisala Mekdada, prenose sirijski državni mediji. Ova istorijska inauguracija dolazi nakon što je Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Damasku ponovno otvorena krajem 2018. godine, a od tada je diplomatske poslove obavljao otpravnik poslova.

Al-Shehi je stigao u Damask u ponedeljak, potvrđeno je provladinom dnevniku Al Vatan.

Ovaj korak je deo šireg trenda ponovnog povezivanja Sirije sa arapskim svetom. Sirijski predsednik Bašar al-Asad posetio je UAE u martu 2022. godine, postajući prvi arapski lider koji ga je primio od početka građanskog rata. UAE su takođe poslale značajnu humanitarnu pomoć Siriji nakon zemljotresa koji je pogodio region u februaru 2023. godine.

Ponovno prihvatanje Sirije u arapske redove takođe se odrazilo na odluke Arapske lige, koja je u maju prošle godine okončala 12-godišnju suspenziju članstva Sirije. Ove promene dolaze dok Sirija prolazi kroz tešku ekonomsku krizu, delom uzrokovanu dugotrajnim sukobom u zemlji.

Iako se očekivalo da će pomirenje sa arapskim zemljama doneti olakšanje od ekonomske krize, Sirija i dalje pati pod teretom zapadnih sankcija i rasprostranjene korupcije. Ekonomski pad je dramatičan, sirijska funta je u kolapsu, a stopa siromaštva je alarmantno visoka, sa procenjenih 90% Sirijaca u vladinim oblastima koji žive u siromaštvu.

Ovaj korak takođe podrazumeva imenovanje novog ambasadora Sirije u Saudijskoj Arabiji, što dodatno ukazuje na promene u geopolitičkim dinamikama regiona.