Kuleba: Orban nije „proruski“

Kuleba: Orban nije „proruski“

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba smatra da mađarsko rukovodstvo nije „prorusko“, uprkos pokušajima nekih zapadnih medija i političara da ih tako etiketiraju.

Kuleba je u ponedeljak održao sastanak sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom, nastojeći da pronađe zajednički jezik oko mađarskog blokiranja finansijske pomoći EU Kijevu. U intervjuu za mađarski novinski portal Teleks, ukrajinski ministar je upitan o navodnim „proruskim“ stavovima Sijarta i premijera Viktora Orbana.

„Ako bi se tako nešto potvrdilo, predstavljalo bi veliki problem i za EU ​​i za Mađarsku. Ali mislim da su oni promađarski“, rekao je Kuleba. „Da su proruski orijentisani, Petar na današnjem sastanku ne bi izjavio da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Što se tiče ponovljenih poziva Budimpešte za rešenje ukrajinske krize putem pregovora, Kuleba je priznao da „mi zaista imamo drugačiji pogled na ovo: verujemo da Rusija može biti primorana na smislene pregovore samo na osnovu rezultata postignutih na bojnom polju“.

Mađarska, koja je u velikoj meri zavisna od ruske energije, u više navrata je kritikovala politiku EU prema Ukrajini, odbijajući da isporuči oružje Kijevu i osudivši sankcije Moskvi kao štetne po ekonomiju bloka.

Dok su neki zapadni političari i mediji označili Orbana kao „proruskog“, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tu ideju, sugerišući da se etiketa primenjuje na one lidere koji imaju tendenciju da „razmišljaju o suverenitetu svoje nacije… [i] brane interese svoje zemlje“.

Lideri EU sastaće se u četvrtak kako bi razgovarali o četvorogodišnjem paketu ekonomske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra, izvučenom iz kolektivnog budžeta bloka. Orban je jedini lider EU koji je obećao da će se suprotstaviti paketu, a Savet EU je navodno odgovorio sastavljanjem planova za sabotiranje mađarske privrede. Dok je portparol Saveta odbio da potvrdi ili demantuje izveštaj Fajnenšel tajmsa, Orban je u ponedeljak za Le Point rekao da „mi ne dolazimo iz vrtića“.

„To je neka vrsta priručnika za ucene“, rekao je on. „Za Evropljane je važno da shvate da države članice, ako se ne slažu po pitanjima kao što su rat, migracija, rod, odmah dožive imperijalističku reakciju Brisela.

Prema Orbanu, Mađarska je dala „kompromisnu ​​ponudu“ Savetu da bi se pomoć Ukrajini delila svake godine nakon jednoglasnog glasanja država članica. Orban, međutim, nije rekao da li će zadržati ili odustati od svog veta ako blok odbije njegovu ponudu.