Dizajn, sinteza i primena funkcionalnih metalo-organskih okvira na bazi cirkonijuma

Dizajn, sinteza i primena funkcionalnih metalo-organskih okvira na bazi cirkonijuma

U pregledu koji je vodila grupa prof. Zhijie Chena sa Odeljenja za hemiju Univerziteta Zhejiang, dat je pregled nedavnog napretka u razvoju Zr-MOF-a. Članak pod naslovom „Dizajn, sinteza i primena funkcionalnih metal-organskih okvira na bazi cirkonijuma“ objavljen je u časopisu Science China Chemistry.

Autori sumiraju kako se retikularna hemija može primeniti na dizajn, sintezu i primenu nekih reprezentativnih Zr-MOF. Štaviše, autori takođe pružaju pogled na budući razvoj Zr-MOF-a.

Autori prvo uvode retikularnu hemiju i kako se ona može primeniti na racionalni dizajn i sintezu Zr-MOF-a da bi se postigla ciljana struktura i/ili svojstva. Sintetičke strategije, uključujući izoretikularnu ekspanziju, funkcionalizaciju linkera, funkcionalizaciju čvorova, postsintetičku modifikaciju i inženjering defekata, se zatim razmatraju u kontekstu aplikacija.

Na kraju, autori daju perspektive budućeg razvoja Zr-MOF-a u smislu sinteze i primene višekomponentnih i multifunkcionalnih Zr-MOF-a i njihove komercijalizacije.

„Iako je postignut napredak u vezi sa sintezom i funkcionalizacijom Zr-MOF-a, prilike i dalje čekaju u vezi sa sintezom i primenom Zr-MOF-a. Na primer, nove strategije dizajna (npr. spojena mreža, retrosinteza) koje omogućavaju preciznu instalaciju funkcionalnih grupe u specifične strukture MOF-a treba dalje istražiti“, rekao je autor Zhijie Chen.

„Pored toga, što se tiče praktične primene Zr-MOF-ova, više pažnje treba posvetiti novim tehnikama sinteze, kao što su sinteza na bazi suspenzije i vode i sinteza putem elektrohemije, mehanohemije i mikrotalasnih pristupa.“