Populacija zapadnog monarha opala za 30% prošle godine u Kaliforniji

Populacija zapadnog monarha opala za 30% prošle godine u Kaliforniji

Istraživači su u utorak objavili da je broj leptira zapadnog monarha koji su prezimili u Kaliforniji opao za 30% prošle godine, što je delimično pripisano vlažnijim uslovima. Volonteri koji su pratili migraciju leptira oko Dana zahvalnosti zabeležili su više od 230.000 leptira, u poređenju sa 330.000 iz prethodne godine, navodi Kserces društvo, ekološka neprofitna organizacija.

Iako je populacija ovih narandžastih i crnih leptira u prethodnim godinama pokazala oporavak nakon rekordno niskog nivoa 2020. godine, kada je bilo svega 2.000 leptira, brojnost je još uvek daleko ispod nivoa iz 1980-ih kada su monarsi brojali milione.

Naučnici ističu da je uništavanje staništa mlečne trave duž migratorne rute, zbog izgradnje i upotrebe pesticida, glavni faktor opadanja populacije. Klimatske promene takođe igraju ključnu ulogu, ometajući migraciju leptira na njihovoj 3.000 milja dugoj putanji sinhronizovanoj s prolećem.

Ema Pelton, biolog za očuvanje monarha iz društva Kserces, istakla je da su jake oluje prošle zime u Kaliforniji, povezane s promenljivom klimom, dodatno otežale situaciju za ove krhke leptire.

Zapadni monarsi svake zime kreću na jug od severozapada Pacifika u Kaliforniju, gde se okupljaju na istim mestima da bi prezimili. Nakon toga, kada toplije vreme stigne, šire se istočno od Kalifornije, dok druga populacija monarha putuje iz severne Amerike do centralnog Meksika.

Pad populacije monarha u zapadnim SAD bio je značajniji nego na istoku, naglašavajući hitnost očuvanja staništa i borbe protiv klimatskih promena kako bi se spasile ove krhke leptirske zajednice.