Nova analiza ističe geotermalne toplotne pumpe kao ključnu priliku za prelazak na čistu energiju

Nova analiza ističe geotermalne toplotne pumpe kao ključnu priliku za prelazak na čistu energiju

Nova analiza Nacionalne laboratorije Oak Ridž (ORNL) i Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju (NREL) otkrila je da bi, zajedno sa poboljšanjima omotača zgrade, instaliranje geotermalnih toplotnih pumpi u oko 70% zgrada u SAD moglo uštedeti čak 593 teravat-sata proizvodnju električne energije godišnje i izbeći sedam gigatona emisija ekvivalentnih ugljenika do 2050.

„Da to stavimo u kontekst, 593 teravat-sata je oko 15% trenutne godišnje potražnje za električnom energijom u Sjedinjenim Državama“, rekao je Džonatan Ho, vodeći istraživač NREL-a za analizu.

Široko rasprostranjene instalacije geotermalne toplotne pumpe bi takođe mogle da uštede 24.500 milja novih mrežnih dalekovoda od potrebe za izgradnjom (36,7 TV-mi) — što je ekvivalent prelaska Sjedinjenih Država osam puta — zbog smanjene potrebe za proizvodnim kapacitetom, skladištenjem i prenosom u poređenju sa drugim energetskim putevima.

To znači da bi geotermalne toplotne pumpe mogle da pruže korist svim potrošačima električne energije, čak i onima koji ne mogu sami da instaliraju geotermalne toplotne pumpe.

„Geotermalne toplotne pumpe — koje se takođe nazivaju toplotnim pumpama iz zemlje ili geo-razmena — koriste relativno konstantnu temperaturu Zemljine podzemne površine za grejanje i hlađenje, što je veoma efikasno“, rekla je Amanda Kolker, menadžer programa geotermalne laboratorije NREL.

„Rasšireno usvajanje ove otporne i zrele tehnologije moglo bi nam omogućiti da dekarboniziramo građevinski sektor uz minimalno povećanje potražnje za električnom energijom. Mogu se instalirati na više razina, dekarbonizirajući pojedinačne zgrade ili mreže zgrada.“

Analiza takođe uključuje preliminarne rezultate koji sugerišu da bi prelazak na geotermalne toplotne pumpe mogao da smanji izazove održavanja snabdevanja električnom energijom tokom perioda velike upotrebe. A kombinovanje geotermalnih toplotnih pumpi sa dodatnim merama efikasnosti, kao što je izolacija zgrada od atmosferskih uticaja, može dodatno povećati koristi za korisnike energije i elektroenergetsku mrežu, istovremeno jačajući domaću industriju.

„Većina opreme geotermalne toplotne pumpe za američko tržište se proizvodi lokalno, a otvorila bi se dodatna lokalna radna mesta za instaliranje i održavanje sistema“, rekao je Ho.

Geotermalne toplotne pumpe se mogu koristiti za grejanje i hlađenje pojedinačnih domova ili preduzeća, kao i mreža zgrada kao što su univerzitetski kampusi, četvrti u centru grada ili stambeni objekti. Mogu se koristiti u svim klimatskim uslovima iu urbanim i ruralnim sredinama. Mogu se ugraditi i tokom nove izgradnje ili dodati tokom renoviranja postojećim zgradama, a desetine hiljada se već koriste širom zemlje.

„Geotermalne toplotne pumpe nude ogromnu vrednost za energetsku budućnost nacije“, rekao je Alehandro Moreno, pomoćnik glavnog zamenika pomoćnika sekretara za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u američkom Ministarstvu energetike.

„Ovaj izveštaj potvrđuje da su geotermalne toplotne pumpe gotova strategija za dekarbonizaciju naših zgrada, istovremeno smanjujući potrebu za novom proizvodnjom i prenosom električne energije i donoseći uštedu energije Amerikancima širom zemlje — a sve uz otvaranje radnih mesta u SAD.