Mediji: Bajden se suočio sa pritiskom zbog pogibije američkih vojnika u bazi u Jordanu

Mediji: Bajden se suočio sa pritiskom zbog pogibije američkih vojnika u bazi u Jordanu

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena trenutno razmatra moguće opcije za odgovor na napad na američke snage u Jordanu u kojem su poginula tri vojnika, prenosi Blumberg.

Prema navodima agencije, Bajden se trenutno suočava sa pritiskom za oštar odgovor na napad, koji uključuje direktnu konfrontaciju sa Iranom, pošto su Sjedinjene Države za napad okrivile grupe koje podržava Teheran.

Izvor agencije je rekao da će napad zahtevati oštriji odgovor od onog koji su SAD preduzele nakon što je Hamas napao Izrael 7. oktobra.

U članku se navodi da je jedna od mogućnosti tajna operacija u kojoj će SAD napasti Iran. Istovremeno, američka strana neće preuzeti odgovornost za njega, ali će time poslati jasan signal Teheranu.

Osim toga, moguće je da će mete SAD biti iranski zvaničnici, kao što je bio slučaj sa ubistvom iranskog generala Kasema Sulejmanija u Bagdadu 2020. godine, koje je naredio tadašnji predsednik Donald Tramp.

Agencija napominje da napad na američke snage u Jordanu stavlja Bajdena pred potrebu da donese odluku koja će postati jedna od najznačajnijih tokom njegovog predsednikovanja.

On želi da kazni odgovorne za napad i odvrati Iran od njegovih agresivnih akcija u regionu, ali bi to moglo dovesti SAD u direktnu konfrontaciju sa rukovodstvom Teherana, ističe se u članku.

U nedelju je postalo poznato da su tri američka vojnika poginula, a više desetina povređeno tokom napada bespilotne letelice na američke snage stacionirane u severoistočnom Jordanu u blizini granice sa Sirijom.

Mediji su ranije objavili da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razvija planove za dugu vojnu kampanju protiv Huta u Jemenu.