Tri lava iz ratom razorene Ukrajine nalaze utočište u francuskom parku divljih životinja

Tri lava iz ratom razorene Ukrajine nalaze utočište u francuskom parku divljih životinja

Životinjski park Aukois u opštini Arnai-sous-Vitteauk (Burgundija, Francuska) odazvao se međunarodnom pozivu i prihvatio tri predatora koji su spaseni iz rata u Ukrajini, navodi France 3.

„Atlas lav dolazi iz predgrađa Kijeva, gde je odveden od žene koja se brinula o njemu od rođenja, ali je potom odlučila da je postao previše agresivan, verovatno zbog bombardovanja“, objasnila je Šarlot fon Kro, odgovorna za hitnu pomoć u Međunarodnom fondu za dobrobit životinja (IFAV).

„U privatnoj kući trčao bi u krug sa drugom lavicom, njegov kavez je imao samo 12 m². Imao je višak kilograma i zadobio je nekoliko rana“, saopšteno je iz parka.

Atlas ima dve i po godine, dve lavice, Lulađa i Kraljica, skoro dve godine. Obe lavice su spasene u Donjeckoj oblasti. Svu trojicu je pokupila nevladina organizacija za spasavanje divljih životinja. „Ali rat sa Rusijom im je uslovio život previše teškim: nestanci struje, problemi u snabdevanju hranom, da ne pominjemo česta bombardovanja. Stoga je njihov odlazak iz zemlje postao hitna potreba“, objasnila je francuska strana.

Početkom 2024. organizovana je velika operacija evakuacije uz učešće Parka Oksoa, Ukrajinskog fonda za spasavanje divljih životinja i IFAV-a.

Životinje su dovezene u Burgundiju minibusima iz Poljske. Putovanje je trajalo skoro 88 sati.

„Neverovatno su opušteni posle tako dugog putovanja – nikada nismo videli ništa slično!“ kaže Geoffrei Delahaie, glavni čuvar životinja.

Park divljih životinja Oksoa navodi da bi „želeo da oda počast izuzetnoj hrabrosti ukrajinskog osoblja koje, svakodnevno rizikujući sopstvene živote, nastavlja da brine o životinjama do njihovog odlaska“.

U Burgundiji će Atlas, Kueen i Lulađa započeti novi život. Nakon perioda adaptacije, pridružiće se desetogodišnjem lavu Mikruli u ogradi od 5.000 m². Park Aukois je veliki centar za divlje životinje sa površinom od 40 hektara, u kojem živi oko 500 životinja.

Kako je saopšteno, Ministarstvo zaštite životne sredine i prirodnih resursa razvija koncept stvaranja mreže centara za rehabilitaciju i spasavanje divljih životinja u Ukrajini.